Министарство одбране Републике Србије
 
23.03.2020.

Министар Вулин у Врању: „Јумко“ дневно произведе 20.000 заштитних маски




Министар одбране Александар Вулин обишао је данас производне погоне компаније „Јумко” Врање, у којој се од увођења ванредног стања у Републици Србији услед епидемије коронавируса, израђује заштитна опрема.
 
У оваквим временима најбоље се види колико је важно имати своју привреду и своју индустрију, истиче министар Вулин и напомиње да одлука председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића да сачува и ојача одбрамбену индустрију Србије, тек сада показује своје праве резултате.

- Читава одбрамбена индустрија Србије ради за потребе државе Србије, за потребе свих наших грађана и показује колико је важно имати сопствену индустрију, сопствено знање и памет. Држава Србија то уме да цени и одбрамбена индустрија Србије у неким будућим мирним и сигурним временима може да рачуна да ће имати подршку своје земље, баш као што је она подржала своју земљу - истиче министар Вулин.
 
- Јумко Врање се прилагодило потребама ванредног стања, заправо потребама свих нас, свих грађана и производи баш оно што нам је највише потребно. Своју производњу подигли су на 20.000 заштитних маски дневно и тиме су већ опремили највећи број јавних установа у Јабланичком и Пчињском округу, чиме су значајно помогли и безбедности и очувању здравља и сигурности свих припадника Војске Србије. Захваљујем свим овим радницима што раде овако вредно, упорно, што нико од њих није постављао питање колико и да ли треба да ради, већ су ту, на услузи својој земљи, својој војсци, свом народу - рекао је министар Вулин.

Генерални директор компаније Јумко Бранислав Трајковић рекао је да је након увођења ванредног стања у Републици Србији, Јумко као одговорна државна компанија увела кризни штаб који 24 часа дневно предузима све мере и поступке на заштити запослених.
 
- Од прошле недеље кренули смо максимално са производњом маски. Јумко је више хиљада маски и стотина скафандера прво донирао болницама у Врању, Бујановцу, Владичином Хану, Босилеграду, разним институцијама попут Дома за старе и социјалним институцијама - рекао је Трајковић, објаснивши да Јумко израђује маске од најквалитетнијег памука.
 
Рад у Јумку организован је у више смена, а сваки од 1.200 радника ангажованих на производњи маски има неопходна заштитна средства за рад. Међу радницима нема панике, поручује  директор Јумка и додаје да ће компанија Јумко ставити све своје ресурсе на располагање својој држави и народу у овој тешкој ситуацији.
 
Током посете компанији Јумко, министар Вулин, у пратњи команданта Четврте бригаде копнене војске бригадног генерала Слободана Стопе, обишао је и радну јединицу балистике компаније Јумко.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
23.03.2020
mp4 (114,05 MB)
Изјава министра Вулина
23.03.2020
mp4 (103,21 MB)
Изјава директора компаније „Јумко“ Бранислава Трајковића
23.03.2020
mp4 (81,23 MB)
Обилазак