Министарство одбране Републике Србије
 
22.03.2020.

Заштитник грађана Пашалић у Прихватном центру у Суботици: Обезбеђено је све што је потребно за боравак лица у овом простору




Прихватни центар у Суботици, у коме је Војска Србије обезбедила контролу уласка и изласка, смештај, исхрану и медицинску заштиту наших држављана који се враћају из иностранства посетио је данас заштитник грађана Зоран Пашалић.
Пашалић је након обиласка истакао да је задовољан оним што је видео, да су испуњени сви услови по Правилнику, да су просторије за смештај топле, да се греју на гас и да у овом прихватном центру може бити смештено до 100 особа.
 
Заштитник грађана је истакао да је данас био у прилици да обиђе и до детаља прегледа новоотворени карантин у Суботици.
 
- Овај карантин је реновиран за 24 часа, односно, уређено је све што треба за прихват оних лица која долазе из иностранства и за која се сумња да би могла бити заражена овим вирусом. Оно што смо у детаљном прегледу видели је да је све што је потребно за боравак лица у овом простору обезбеђено - нагласио је Пашалић.
 
Према његовим речима, хитна служба заштите грађана је 24 часа, сваког дана, на терену.
 
- Позивам све грађане Републике Србије да нам се јаве, телефони су нам стално отворени, као што и овом приликом желим да свим грађанима Републике Србије кажем да се придржавају упутстава и одлука, првенствено прописа, а онда одлука и упутстава Владе Републике Србије. Лично сам, као и моје колеге, у сталним контактима са омбудсманима других земаља у Европи и могу одговорно да тврдим да су оне радње које се предузимају код нас управо из разлога да се не десе трагедије које се дешавају у другим земљама и са којима је јавност упозната - нагласио је заштитник грађана Зоран Пашалић.
Мајор Адам Хорват, заменик команданта 17. механизованог батаљона у Бачкој Тополи изјавио је да су на основу добијеног наређења предузете све мере да се простор у Прихватном центру у Суботици преуреди и да се формира прихватни центар за наше грађане који се враћају из иностанства.
 
- Створени су сви услови да центар функционише без проблема. Сва лица која буду овде смештена имаће медицинску заштиту и исхрану о чему ће бринути Војска Србије – истакао је мајор Хорват и додао да су формирани тимови који обезбеђују функционисање центра.
 
Због погоршаних временских услова и наглог пада температуре, Војска Србије је формирала овај прихватни центар у Суботици, у коме ће боравити наши држављани који немају пријављену адресу, немају пријављено пребивалиште на нашој територији, или они за које на граници надлежни лекари оцене да представљају медицински, односно санитарни ризик.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.03.2020
mp4 (83,25 MB)
Изјава Зорана Пашалића
22.03.2020
mp4 (37,77 MB)
Изјава мајора Адама Хорвата
22.03.2020
mp4 (91,94 MB)
Обилазак