Министарство одбране Републике Србије
 
22.03.2020.

Интервју министра Вулина „Вечерњим новостима“: Епидемија не смањује борбену моћ наше војске




- Све безбедносне структуре у Србији су спремне и делују. Наша војска није умањила своју борбену готовост и спремна је да делује на било којој тачки наше територије, као што је спремна да заштити Србе без обзира где живе – истакао је министар одбране Александар Вулин у интервјуу у данашњем броју „Вечерњих новости“.
 
Он је такође нагласио да будно пратимо и догађаје на Косову и Метохији, као што је покушај илегалног грађења моста у северној Косовској Митровици који је узнемирио Србе.
 
- КФОР има дужност да чува мир на Косову и Метохији. Не може бити распоређивања било кога на северу Косова и Метохије без дозволе КФОР-а. Ми смо у комуникацији и имамо уверавања да ће КФОР учинити све да сачува мир и безбедност. Војска Србије слуша свог врховног команданта, а он је јасно рекао - никада више се неће поновити мартовски погром, Јасеновац и Олуја – нагласио је министар одбране.
 
У одговору на питање о присуству наоружаних припадника Војске Србије на улицама, министар Вулин је објаснио да се Војска никада не ангажује без ношења наоружања и припадајуће опреме.
 
- Војска има правила свог ангажовања и она се доследно спроводе. У ванредном стању војска носи оружје и тако је свуда у свету. Никада не бих пустио војнике да иду на задатак, а да их максимално не заштитим – истакао је министар Вулин и додао да је Војска Србије војска свих њених грађана и да не верује да постоји Бошњак који Војску Србије доживљава као страну.
 
- Не постоји ни један Бошњак који би за снове Угљанина о рату и сукобу у Рашкој области дао живот свог детета – истакао је министар одбане.
 
Одговарајући на питање о великој помоћи коју нам је упутила Кина, министар Вулин је рекао да је председник Вучић склопио лично пријатељство са председником Си Ђинпингом, а односи двеју државе никада нису били на вишем нивоу.
 
- И током кризе у Вухану министарства одбране Кине и Србије су била у комуникацији. Помоћ од Кине тражи цео свет, Кина је изабрала да Србији помогне више и брже него и много значајнијим партнерима, на томе смо захвални и то никада нећемо заборавити – истакао је министар Вулин.
 
Он је посебно указао на то колико је важно имати снажно вођство у кризним временима.
 
- Вучић је показао шта може да уради човек коме Србија верује и кога државни органи поштују и слушају. Од набавке лекова и респиратора, па до организације система и функционисања државе, све се ради јединствено и кординирано, јер имамо човека који може да нас окупи и усмери. Србија има чврствог и упорног вођу и то пуно значи – оценио је министар одбране Александар Вулин у инервјуу за данашње „Вечерње новости“.