Министарство одбране Републике Србије
 
21.03.2020.

Министар Вулин у Сјеници: Војска Србије је добродошла и у Сјеници и у Београду без изузетка




Министар одбране Александар Вулин обишао је данас припаднике Војске Србије који су ангажовани на обезбеђењу Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила у Сјеници.

Министар Вулин је, након обиласка Центра, истакао да Војска Србије и у ванредном стању безусловно спроводи наређења свог врховног команданта и надлежних органа Владе Републике Србије.
 
- Предузели смо на себе велику одговорност, да свих 17 мигрантских кампова обезбедимо и да омогућимо да мигранти који су у њима нормално живе и нормално функционишу, али исто тако да локално становништво буде апсолутно заштићено и када је у питању евентуално ширење вируса, али и када је у питању наш свакодневни живот - истакао је министар Вулин, подсетивши да Војска Србије тај свој задатак спроводи у сарадњи са Комесеријатом за избеглице и  Министарством унутрашњих послова.
 
Према речима министра одбране, сви задаци се спроводе баш онако како су наређени, без иједног проблема, а живот се одвија плански и организовано.
 
- Војска Србије се на сваком делу наше територије осећа добро. Сви грађани Србије су веома задовољни и срећни када виде представнике своје војске и Војска Србије, без обзира да ли је у Сјеници или је у Београду, на потпуно исти начин обавља све своје задатке. Ми чувамо свакодневни живот грађана Србије, без обзира на њихову веру, на њихову нацију. Грађани Србије то знају и зато толико воле војску. Војска Србије је добродошла и у Сјеници и у Београду и ту нема изузетака - нагласио је министар Вилин.
 
Командант Друге бригаде копнене војске бригадни генерал Жељко Кузмановић истакао је да Друга бригада успешно извршава све задатке у новонасталим околностима.

- Друга бригада копнене војске ангажована је, поред задатака које је реализовала до проглашења ванредног стања, и на обезбеђењу четири мигрантска центра за прихват азиланата, затим обезбеђењу граничних прелаза према Републици Црној Гори и обезбеђењу Опште болнице у Чачку. Све задатке које је команда пред нас поставила успешно смо реализовали и на располагању смо и претпостављеној команди и држави Србији да све задатке у наредном периоду успешно реализујемо – истакао је генерал Кузмановић.
 
Директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила у Сјеници Фико Хамдовић изјавио је да захваљујући ангажовању Војске Центар функционише много боље.
 
- Уз помоћ Војске функционишемо много боље и једноставније, зато што у Центру имамо 295 азиланата. Ми имамо богато искуство што се тиче војске и увек имамо успешну сарадњу – нагласио је директор Хамдовић.
 
Данашњем обиласку Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила у Сјеници присуствовали су комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић и председник Општине Сјеница Хазмо Мујовић.

На основу одлуке о увођењу ванредног стања на целој територији Србије, а ради спречавања неконтролисаног кретања лица која могу бити носиоци вируса и самовољног напуштања центара за азил и прихватних центара, Војска Србије, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Комесаријатом за избеглице и миграције, врши појачан надзор, контролу уласка и изласка и спољашње обезбеђење ових објеката.

Снаге Војске Србије распоређене су у центре за азил у Сјеници, Тутину, Боговађи, Бањи Ковиљачи и Крњачи, те у прихватне центре у Прешеву, Бујановцу, Врању, Босилеграду, Пироту, Обреновцу, Адашевцима, Шиду, Принциповцу, Сомбору, Кикинди и Суботици.
 
Војска Србије је контролу над прихватним и центрима за азил преузела како би припадници Министарства унутрашњих послова своје ресурсе могли да посвете контроли мера Владе Републике Србије о забрани и ограничењу кретања.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.03.2020
mp4 (85,99 MB)
Изјава министра Вулина
21.03.2020
mp4 (41,17 MB)
Изјава бригадног генерала Жељка Кузмановића
21.03.2020
mp4 (27,22 MB)
Изјава директора Центра Фика Хамдовића
21.03.2020
mp4 (57,26 MB)
Обилазак