Министарство одбране Републике Србије
 
20.03.2020

Министар Вулин на полагању војничке заклетве у Лесковцу: Војска Србије се не да поколебати, без обзира одакле опасност прети
Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас у лесковачкој касарни „Војвода Петар Бојовић“ полагању свечане заклетве војника на добровољном служењу војног рока генерације "март 2020". Војници су положили заклетву и у центрима за обуку у Ваљеву и Сомбору.

Упућујући срдачне честитке у име председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, министар Вулин је истакао да се дан војничке заклетве заувек памти.

- Памтићете како се звао старешина који вас је постројио и погледао још једном да све буде баш како треба, ко је био испред, а ко иза вас и како су се знојиле руке када се намештао нож на пушку. Памти се и како се све припремало и завршило и колико је нестрпљења било да видиш ко ти је дошао. Памти се радост и понос - рекао је министар Вулин и додао да ће војничку заклетву памтити и по томе што је нису дали у обичним временима.

Војници су се својој отаџбини, народу и војсци заклели у тренуцима када је Србији потребна помоћ и када се рачуна на сваког човека, истакао је министар Вулин и додао да је разлог због којег су млади људи дошли у Војску Србије тај да чувају своју земљу, увек, по сваку цену, без обзира како се непријатељ зове и каква опасност прети.

- Зато сте остали ту и зато сам вам захвалан као и сва Србија. Данас, када многи јачи, већи и организованији, као и богатији од нас губе способност да бране и чувају своју земљу, наша војска је јака,  сигурна, снажнија и богатија за ваша имена, за вашу снагу и жељу - рекао је министар Вулин, упућујући посебну захвалност породицама војника које данас нису ту, а за које зна колико су поносне на сваког од њих и колико верују војсци којој су поверили своје најмилије.

Без обзира одакле опасност прети, Војска Србије се не да поколебати, нагласио је министар Вулин.
- Да знате и ви и сви они који нам добро мисле, као и они други, Војска Србије је и данас, без обзира на опасност која прети, без обзира на нове дужности које је прихватила, подједнако способна и снажна да заштити сваки делић наше територије, да сачува сваког нашег грађанина и сваког Србина, без обзира где живи. Нико не сме да помисли да данас, кад смо под претњом страшне заразе која влада читавим светом, нисмо у стању да испунимо своју прву и основну мисију - заштиту наше земље и наших грађана. И ви данас, доказ сте наше снаге и способности да чувамо своју земљу, да је никада и никоме не препустимо, јер Србин ће за мир урадити скоро све, али за слободу учиниће баш све – рекао је министар одбране Александар Вулин.

Војник Вања Степановић из Трстеника каже да је пресрећан и поносан на себе као и на колеге који су заједно с њим данас положили војничку заклетву.

- Осећај је изванредан, моји родитељи су мало тужни што данас нису могли да присуствују свечаном чину, али су веома поносни на мене - каже Вања.
Поносна на своју одлуку, за коју каже да је веома значајна у њеном животу, је и војник Бранкица Ристић из Лебана.

- Осећам понос и срећу. Мојим колегама и мени је жао што најближи нису присутни, али делимо заједничко уверење да је тако боље и да смо овде сигурни. Они су веома поносни на нас - каже Бранкица и додаје да и у Лебану, као и у свим свим другим крајевима наше земље, људи веома воле Војску Србије.

Војник Никола Станковић из Врања истиче да је полагање војничке заклетве велики тренутак за њега и за његове колеге. Породица је поносна због његове одлуке да своју судбину веже за Војску Србије.

- Најбоље за све је да они данас не присуствују, због тренутне ситуације са вирусом, а то што они нису ту води решењу проблема с којим се суочавамо - рекао је Никола.

Свечаном чину полагања војничке заклетве у Трећем центру за обуку у Лесковцу присуствовао је и заступник команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић.

Свечаност полагања војничке заклетве данас је одржана и у Првом центру за обуку у сомборској касарни „Аеродром“, где је војницима положену војничку заклетву честитао командант Центра пуковник Слободан Станковић, као и у Другом центру за обуку у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву, где је честитке војницима упутио командант Центра пуковник Зоран Смиљанић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.03.2020
mp4 (202,05 MB)
Обраћање министра Вулина
20.03.2020
mp4 (19,63 MB)
Изјава војника Вање Степановића
20.03.2020
mp4 (19,45 MB)
Изјава војника Бранкице Ристић
20.03.2020
mp4 (40,86 MB)
Изјава војника Николе Станковића
20.03.2020
mp4 (117,86 MB)
Заклетва