Министарство одбране Републике Србије
 
18.03.2020.

Војска Србије обезбеђује граничне прелазе, прихватне центре и болнице




На основу одлуке о увођењу ванредног стања на целој територији Србије, Војска Србије је од данас додатно ангажована како је то саопштио председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић на синоћној конференцији за медије. Према новим мерама Војска Србије ставља под контролу све граничне прелазе, обезбеђује и контролише све прихватне центре и центре за азил и обезбеђује све болнице.
 
Конкретно ангажовање припадника Војске Србије регулисано је одлукама и наређењима министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића из њихових надлежности на пружању подршке цивилним властима у спречавању ширења вирусне инфекције COVID-19.

Ради спречавања неконтролисаног кретања лица која могу бити носиоци вируса и самовољног напуштања центара за азил и прихватних центара, Војска Србије ће, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Комесаријатом за избеглице и миграције, вршити појачан надзор, контролу уласка и изласка и спољашње обезбеђење ових објеката.
 
Снаге Војске Србије распоређене су у центре за азил у Сјеници, Тутину, Боговађи, Бањи Ковиљачи и Крњачи, те у прихватне центре у Прешеву, Бујановцу, Врању, Босилеграду, Пироту, Обреновцу, Адашевцима, Шиду, Принциповцу, Сомбору, Кикинди и Суботици.
 
Војска Србије је контролу над прихватним и центрима за азил преузела како би припадници Министарства унутрашњих послова своје ресурсе могли да посвете контроли мера Владе Републике Србије о забрани и ограничењу кретања.

Према раније прописаним мерама, Војска Србије ангажована је на обезбеђењу и контроли јавних објеката, болница у којима се врши контрола потенцијално заражених и лечење оболелих од COVID-19, затим аеродрома у Београду и Нишу и аутобуских станица у Београду, Крагујевцу, Нишу, Новом  Саду и Панчеву.
 
На граничним прелазима припадници Војске Србије пружају помоћ надлежним државним органима на контроли преласка границе. 
 
Војска Србије предузела је неопходне мере за припрему јединица АБХО за деконтаминацију терена и објеката ради спречавања ширења вируса.
 
Приликом извршења свих задатака Војска Србије предузима све мере заштите од вирусне инфекције COVID-19 у складу са препорукама надлежних служби.
 
Војска Србије спремна је за извршење свих задатака које добије у циљу заштите државе и грађана у условима уведеног ванредног стања у Републици Србији.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.03.2020
mp4 (68,84 MB)
Обезбеђење Инфективне клинике
18.03.2020
mp4 (94 MB)
Обезбеђење објеката