Министарство одбране Републике Србије
 
12.03.2020.

Билатералне консултације Србије и Уједињеног Краљевства у области безбедносне и одбрамбене политике




Билатералне консултације министарстава одбране и спољних послова Републике Србије и Уједињеног краљевства Велике Британије и Северне Ирске у области безбедносне и одбрамбене политике, одржане 9. и 10. марта у Лондону, биле су прилика за размену мишљења о темама од заједничког интереса, са фокусом на могућностима даљег унапређења билатералних односа у области безбедносне и одбрамбене политике двеју земаља. Посебна пажња посвећена је ситуацији у региону Западног Балкана, иницијативама за дубље регионално повезивање, те дијалогу Београда и Приштине.
Делегација Републике Србије у којој су били в.д. помоћника министра одбране за политику одбране Милан Ранковић, в.д. помоћника министра спољних послова за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић, детаљно је презентовала спољнополитичке приоритете Србије, са акцентом на процесу евроинтеграција, ситуацију у региону Западног Балкана – нарочито на Косову и Метохији, као и актуелно стање дијалога Београда и Приштине за чији наставак је императив укидање дискриминаторских такси на робу из Србије и БиХ, које је Приштина једнострано увела пре годину и по дана.        

Помоћник министра Ранковић захвалио је за ангажовање припадника британских Оружаних снага у мисији КФОР на Косову и Метохији и пренео да је за Србију апсолутно неприхватљива трансформација тзв. „Косовских снага безбедности” у тзв. „оружане снаге Косова”, што представља флагрантно кршење Резолуције 1244 СБ УН. Он је рекао да је за Србију КФОР једина легитимна оружана сила на простору јужне српске покрајине одговорна за одржавање мира и безбедности, као и да се Србија снажно противи акредитацији тзв. „изасланика одбране Косова” у Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске.
Током боравка у Лондону, у британском Министарству одбране одржан је одвојени састанак помоћника министра Ранковића са помоћником начелника Штаба одбране за војну стратегију и међународно војно ангажовање генерал-мајора Стивена Мекмахона. На састанку је оцењено да је сарадња у области одбране развијена, да постоји изражено опредељење за њен даљи наставак, као и да ће наредни стратешки дијалог бити одржан у Београду 2021. године.