Министарство одбране Републике Србије
 
20.02.2020.

Састанак државног секретара Живковића и заменика генералног инспектора Бундесвера Рилеа




Државни секретар Александар Живковић састао се данас са замеником генералног инспектора Бундесвера вицеадмиралом Јоахимом Рилеом, који борави у званичној посети Републици Србији.
На састанку државни секретар Живковић нагласио је да је Србија војно неутрална земља, посвећења мирном решавању свих питања кроз разговоре са Приштином, уз заштиту свог суверенитета, територијалног интегритета и пуно поштовање Резолуције Савета безбедости 1244 и Војнотехничког споразума, према којима је КФОР једини гарант безбедности на простору Косова и Метохије. Живковић је рекао да Србија цени вишегодишњи допринос Оружаних снага Немачке у мисији КФОР, али је, такође, истакaо забринутост због значајног смањења немачког контингента у тој мисији. Захтев Србије је да се укупне снаге КФОР-а не смањују, имајући у виду да би то угрозило способност КФОР-а да испуњава свој мандат.

Трансформисање Косовских снага безбедности у тзв. „Војску Косова“ за Србију је апсолутно неприхватљиво, истакао је државни секретар Живковић и додао да једностране одлуке приштинских власти, осим што представљају грубо кршење међународног права, додатно копликују безбедносну ситуацију на Косову и Метохији, са импликацијама на цео регион.

Заједнички закључак државног секретара Живковића и вицеадмирала Рилеа је да развијени билатерални односи између Србије и Немачке пружају могућност за унапређење сарадње у области одбране, која је и до сада била разноврсна и садржајна, са акцентом у областима војне медицине, војног школства и обуке