Министарство одбране Републике Србије
 
18.02.2020

Министар Вулин: Иде се на потпуно развлашћивање Републике Српске
- Очигледно је да се иде на потпуно развлашћивање Републике Српске, на кршење Дејтонског споразума, на то да Република Српска постане „празна љуштура“ која ништа не гарантује својим грађанима. Република Српска је настала вољом српског народа, 9. јануара, вољом српског народа основана је да би сачувала Србе од јасеновачког геноцида. Да им се то више никад не понови. Свако смањивање, умањивање, пражњење капацитета Републике Српске је озбиљна опасност за физички опстанак српског народа. Не политички, већ физички опстанак - рекао је министар одбране Александар Вулин гостујући у емисји „Ново јутро“ на телевизији Пинк.

Министар Вулин нагласио је да је прво донета одлука да Република Српска нема право на свој датум и да нема право на свој празник.

- Сад сте донели другу одлуку по којој кажете „пољопривредно земљиште припада Босни и Херцеговини“. Следећа одлука која се припрема је да све шуме и све воде припадаја Босни и Херцеговини. У Републици Српској нема рудника злата, али има хидроенергетског потенцијала, има Дрина и има шума. То су ствари које су предност Републике Српске. Сад ћете и то да им узмете? Па како мислите да Република Српска ћути и посматра све то – упитао је министар Вулин.

- Они се стално позивају на владавину права. Пре свега, тај Уставни суд је морао после пет година да буде замењен новима. Али, ако и ту чињеницу занемаримо, да ли се неко сећа да је Уставни суд донео одлуку о Мостару по којој морају да се спроведу избори? До дана данашњег се то није спровело. То нема везе, то није важно. Странка демократске акције на свом конгресу пре неколико месеци донела је платформу у којој каже да је њихов стратешки циљ укидање Републике Српске - и то се управо ради, закључио је министар Вулин.