Министарство одбране Републике Србије
 
08.02.2020.

Министар Вулин: Нови радарски систем великог домета на Златибору до краја године




- Двадесет година након НАТО агресије ми још увек поправљамо своје борбене и оперативне способности и још увек обнављамо оно што је било уништено како бисмо могли да одговоримо на све изазове и све задатке. Овде, на радарском положају Златибор ми радимо на обнови наших способности, иако смо, наравно свих ових година били у стању да чувамо ваздушни простор и безбедност и суверенитет наше земље, али ствари морају да се поправе и унапреде – изјавио је министар одбране Александар Вулин који је данас обишао једну од јединица ваздушног осматрања, јављања и навођења у рејону Златибора са замеником команданта Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране бригадим генералом Жељком Билићем.



Министар одбране је најавио да ће до краја године, на радарском положају Златибор, бити постављен нови радарски систем великог домета.
 
- Моћи ћемо далеко боље и ефикасније да осматрамо своје небо и своју територију и да радимо оно за шта смо овде задејствовани. Током НАТО агресије, 126. бригаде ВОЈИН добила је Орден Народног хероја, ово су хероји и њихови наследници, а на нама је да их опремимо и омогућимо им да наставе да раде оно у чему су најбољи – да чувају наше небо и чувају нашу земљу. До краја године, на радарском положају Златибор биће поново задејствован радар великог домета и наша земља биће још сигурнија и још стабилнија – поручио је министар Вулин.
 
Након реферисања команданта 126. бригаде ВОЈИН пуковника Александра Дучића, министар је обишао објекте за смештај радара и оперативно-показивачку кабину.
 
Командир чете капетан Милан Здравковић истакао је да је јединица у непрекидном оперативном раду у оквиру стално задејствованих снага за контролу и заштиту ваздушног простора Републике Србије.
 

- Осим основног задатка, јединица такође врши навођење борбене авијације у ловачкој намени, као и помоћ ваздухопловима када је потребно. Специфичност ове јединице је рад у сложеним временским условима – нагласио је капетан Здравковић.
 
Када је реч о оспособљености јединицe, он истиче да је на високом нивоу, као и да се интензивно ради на обучавању радарских техничара за увођење новог радарског система.
 
На радарском положају је и водник Видомир Арсенијевић, техничар за рачунаре у одељењу аутоматизације.
 
- Задужен сам за одржавање радарско-рачунарских средстава у оквиру оперативо-показивачке кабине у саставу радарског система. Трудимо се да техника буде 24 часа исправна, 365 дана у години, као што и јесте – нагласио је водник Арсенијевић.



Непрекидно осматрање ваздушног простора у зони одговорности, навођење борбене авијације у ловачкој намени, пружање навигацијске помоћи ваздухопловима и усмеравање артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства на циљеве у ваздушном простору, само су део задатака које извршавају јединице 126. бригаде ВОЈИН.
 
Зона одговорности бригаде је комплетан ваздушни простор Републике Србије, а податке о ситуацији у ваздушном простору дистрибуира свим корисницима у систему одбране.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.02.2020
mp4 (89,3 MB)
Изјава министра Вулина
08.02.2020
mp4 (137,15 MB)
Обилазак
08.02.2020
mp4 (37,61 MB)
Изјава капетана Милана Здравковића
08.02.2020
mp4 (20,98 MB)
Изјава водника Видомира Арсенијевића