Министарство одбране Републике Србије
 
05.02.2020.

Обележен Дан Института за стратегијска истраживања и Дан Војног архива




Дан Института за стратегијска истраживања и Дан Војног архива – 5. фебруар, свечано су обележени данас у касарни „Бањица 2“ у Београду.

Поздрављајући присутне у име министра одбране Александра Вулина и своје, државни секретар Александар Живковић истакао је да нема развоја државе и друштва без развоја науке и научних истраживања, као и да нема развоја науке и научних истраживања без развоја образовања и васпитања.
- Институт за стратегијска истраживања испунио је високе стандарде Министарства просвете, науке и технолошког развоја и стекао реакредитацију као научни институт у Републици Србији - рекао је државни секретар Живковић и нагласио да се војни научноистраживачки капацитети традиционално сматрају важним ресурсом националне одбране и да су нека од највећих технолошких, техничких и медицинских достигнућа напредовала управо захваљујући доприносу војних научних истраживања.

Директорка Института за стратегијска истраживања др Јованка Шарановић истакла је да су три пројекта обележила рад Института у протеклом периоду и то пројекат „Стратешка култура као детерминанта националне безбедности у функцији подршке концепту војне неутралности“ који је завршио прву фазу рада,  други пројекат „Хибридно ратовање“ у оквиру кога је објављен велики број научних чланака и трећи пројекат „Развој професионалне војне организације 1804-1990. године“.
- Оно што је такође обележило прошлу годину јесте велики број скупова и округлих столова које смо организовали самостално или у сарадњи са организационим јединицама Министарства одбране. Издвојила бих „Стратешку културу“, „20 година НАТО агресије на СРЈ“ и „Случај Рачак“ заједно са Школом националне одбране, „Срби и Руси у Другом светском рату“ заједно са припадницима Министарства одбране Руске Федерације и предавање једног од најпознатијих геополитичара Александра Дугина на Војној академији - рекла је др Јованка Шарановић.

Војни архив реализовао је вишегодишњи пројекат „Попис војних и цивилних губитака Краљевине Србије у људству у Првом светском рату - архивске грађе Војног архива“ за који је Медија центар „Одбрана“ као издавач добио Специјално признање на Сајму књига.
Институт за стратегијска истраживања настао је 1984. године у процесу трансформације Центра високих војних школа ЈНА „Маршал Тито“ и Центра за стратегијска истраживања ГШ ЈНА у нову интегралну научно-наставну институцију.

Претеча Војног архива је посебно (треће) одељење у оквиру Главног ђенералштаба, формирано 5. фебруара 1876. године Указом кнеза Милана Обреновића, чиме је утемељено прво институционализовано бављење војном историјом и чување целокупне архиве у српској војсци. Од 2006. године Војни архив је у саставу Института за стратегијско истраживање.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.02.2020
mp4 (45,88 MB)
Свечаност