Министарство одбране Републике Србије
 
27.01.2020.

Конкурси за пријем у војне школе




Конкурс за пријем у војне школе биће отворен од 1. фебруара до 15. марта. Војна академија примиће 177 кадета на шест студијских програма, Медицински факултет Војномедицинске академије уписаће 25 кадета на студије медицине, Војна гимназија уписаће 105 дечака и девојчица у први разред, 15 ученика у други разред и 10 ученика у трећи разред. У Средњој стручној војној школи извршиће се пријем 50 ученика оба пола из грађанства.

Конкурси за пријем у војне школе са свим детаљима о условима за конкурисање биће објављени 1. фебруара у магазину "Одбрана" и на веб сајтовима војних школа и Министарства одбране. Представници војних школа већ су кренули по школама са упознавањем ученика о предностима војног позива и условима за упис.

Министарство одбране низом активности промотивног карактера, на телевизијама, радију, у дневним новинама, на својим веб сајтовима и профилима на друштвеним мрежама, штампаним и видео материјалом и гостовањима представника војних школа на телевизијама, свакодневно ће обавештавати ученике и њихове родитеље о томе шта доноси војни позив и како добити место у некој од војних школа за коју су заинтересовани.

У акцији "Отворена врата", ученици и родитељи могу посетити војне школе сваке суботе током трајања конкурса, где ће у разговору са наставницима, кадетима и ученицима добити све потребне информације, обићи смештајни простор, и учионице и кабинете где се одвија настава.

Основни разлози за традиционално велико интересовање младих за упис у војне школе је врхунско образовање и одлични услови школовања, бесплатан смештај и исхрана у интернатима, целокупна наставна литература и коришћење савремених капацитета за ваннаставне активности.

По завршетку војних школа полазници добијају сигуран посао са могућношћу сталног стручног и каријерног усавршавања.

Упис у војне школе ове године одвијаће се под слоганом "Част, знање, Србија - Војна академија". Бити војник у строју отаџбине одувек је била част. Њихова знања и вештине посвећени су узвишеном циљу – одбрани Србије, а Војна академија је и ван наших граница препозната као место где се школују и усавршавају официри спремни за изазове 21. века.

Изазован и одговоран позив официра и подофицира Војске Србије трајни је мотив који привлачи младе људе, тако да су војне школе прави избор за будућност.