Министарство одбране Републике Србије
 
27.01.2020.

Специјална бригада обележила Савиндан - своју крсну славу




Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, присуствовали су данас обележавању крсне славе Специјалне бригаде Војске Србије - Светог Саве, у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву.

Министар Вулин и генерал Мојсиловић присуствовали су и свечаној академији, као и откривању и освештавању споменика Светом Сави, у кругу касарне која носи световно име највећег српског просветитеља.

Говорећи о значају светосавља, као и о свему што нам је у аманет оставио Свети Сава, командант Специјалне бригаде бригадни генерал др Мирослав Талијан истакао је да је Свети Сава симбол и духовни вођа наше нације, а посебно ђака и војника.

- Инспирисана светосављем, наша Специјална бригада стасала је у елитну јединицу Војске Србије, снагу која готово да нема премца међу најмодернијим специјалним јединицама у свету. О томе сведочи њен мукотрпан и частан ратни пут, који су јој трасирале херојске и ратне бригаде, до овог изузетног бременитог времена, током кога је она извршила све постављене задатке. У тешком историјском периоду за нашу државу и војску, а посебно за време НАТО агресије, припадници наших јуначких ратних бригада, 72. специјалне бригаде, њени “Соколови” и други борбени састави, као и 63. херојске бригаде, испољили су високе професионалне квалитете и узорне људске врлине. То не би било могуће да у њеном строју није било изузетног професионалног, командног и старешинског кадра, који је схватајући своје место и улогу у јединици, не жалећи себе и свој живот, уз максимална напрезања и одрицања свих протеклих година, створио колектив који је у стању да изврши најтеже задатке – нагласио је генерал Талијан честитајући крсну славу свим припадницима бригаде.

Он је додао да споменик Светом Сави, небеском заштитнику припадника бригаде, који је данас откривен и освештан, бригаду обавезује да јача, функционише и развија се у духу светосавља.

Поводом крсне славе Специјалне бригаде, генерал Талијан уручио је министру Вулину Плакету 72. бригаде за специјалне операције и борбени нож, у знак искрене захвалности за помоћ бригади и бригу за њене припаднике.

Плакету 72. бригаде за специјалне операције и борбени нож генерал Талијан уручио је и генералу Мојсиловићу, а Плакета је уручена и команданту САЈ пуковнику полиције Спасоју Вулевићу за досадашњу сарадњу

Крсну славу бригаде Савиндан припадници Специјалне бригаде обележили су и литургијом и сечењем славског колача, у присуству команданта Специјалне бригаде генерала Талијана, као и полагањем венца у спомен-соби бригаде.

Специјална бригада већ 14 година обележава Савиндан, празник Светог Саве, највећег српског светитеља и народног просветитеља, као своју славу. Данашњој свечаности присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, начелник Управе за људске ресурсе бригадни генерал Саво Иришкић, некадашњи команданти бригаде, ветерани, некадашњи припадници бригаде, представници православне цркве, пријатељи бригаде и бројни гости.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.01.2020
mp4 (130,63 MB)
Свечаност
27.01.2020
mp4 (314,61 MB)
Обраћање бригадног генерала Талијана
27.01.2020
mp4 (63,75 MB)
Литургија