Министарство одбране Републике Србије
 
23.01.2020.

Министар Вулин: Војска Србије је спремна да и у тешким временским условима одговори на свако наређење




Војска Србије обучава се свакога дана, никада не губи време и увек је ту да сачува наш начин живота и нашу Србију - поручио је министар одбране Александар Вулин након данашњег обиласка припадника Специјалне бригаде, који изводе обуку у зимским условима на Копаонику.

- Процес преформирања специјалних бригада је у току, али процес обучавања се никада не завршава и никада не престаје - рекао је министар Вулин, истакавши да су припадници 72. и 63. специјалне бригаде најобученији и најелитнији војници Војске Србије, чији процес усавршавања и обучавања траје док год су припадници Војске Србије.

Припремама за рад у зимским условима, поручује министар Вулин, Војска Србије показује да је спремна да и у тешким временским условима одговори на свако наређење, испуни сваки задатак и буде на услузи својој земљи и свом народу.

Потпуковник Владимир Стојановић, који за време обуке на Копаонику обавља дужност команданта привремене команде, објашњава да се обука припадника Специјалне бригаде у зимским условима реализује и на Копаонику и у ширим рејонима мирнодопског размештаја.

- У првом делу данашњег приказа показали смо дејство извиђачких органа зими, што је део обуке коју реализују сви састави Специјалне бригаде. У другом делу приказана је обука у трагању и спасавању, коју реализују специјализовани састави Специјалне бригаде, док смо у трећем сегменту видели садржај обуке у алпском скијању, који, такође, реализују сви састави Специјалне бригаде - рекао је потпуковник Стојановић.

Он истиче да 51. скијашки полигон Копаоник нуди одличне услове за живот и рад припадника Специјалне бригаде, како за обуку у алпском скијању, тако и обуку у диверзантским дејствима зими.

Заставник Иван Милетић командир је тима који је приказао рад извиђачке патроле зими. Тактичка претпоставка његовог тима била је да је извиђачка патрола у току кретања наишла на непријатеља.

- Благовременом одлуком командира одлучено је да се изврши неутралисање непријатеља. Могли сте да видите тактички рад извиђачке патроле и подгрупа из којих се патрола састојала, попут подгрупе за напад и подгрупе за обезбеђење. Након неутралисања непријатеља, приказан је сегмент извлачења извиђачке патроле и наставак даљег рада - објашњава заставник Милетић и додаје да је целокупно људство опремљено посебном опремом која је неопходна за реализацију задатака у зимским условима.

Данашњем приказу дела обуке припадника Специјалне бригаде у зимским условима присуствовао је и командант Специјалне бригаде бригадни генерал Мирослав Талијан.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
23.01.2020
mp4 (75,91 MB)
Изјава министра Вулина
23.01.2020
mp4 (102,52 MB)
Изјава потпуковника Стојановића
23.01.2020
mp4 (52,49 MB)
Изјава заставника Милетића
23.01.2020
mp4 (172,57 MB)
Обука у зимским условима