Министарство одбране Републике Србије
 
22.01.2020.

Обележен Дан Војне болнице Ниш




Свечана академија којом је обележен Дан Војне болнице Ниш – 22. јануар и 142 године од оснивања Велике војне болнице за хиљаду рањеника и болесника одржана је данас у нишком Дому Војске.

Начелник Управе за војно здравство Министарства одбране бригадни генерал др Угљеша Јовичић је, честитајући празник, истакао да је „Војна болница Ниш драгоцен део система војног здравства и да годишњи резултати потврђују важну улогу Војне болнице у лечењу не само војних осигураника Ниша и шире околине, већ и цивилног становништва које здравље поверава војним лекарима“.

- Поверење је стицано деценијама уназад, али, нажалост најчешће током ратних дешавања. Због тога бих посебно истакао ангажовање Војне болнице Ниш у време НАТО агресије. Од тада је прошло 20 година, али и после толико времена још увек је недовољно речи захвалности за организовану санитетску подршку у тренуцима када је нашем народу била неопходна. Искуства, тада стечена, усавршавала су не само нашу ратну хирургију, већ и медицину уопште, истакао је генерал Јовичић.

Према речима управника Војне болнице Ниш пуковника др Јовице Станојковића, „одговорно се ради на кадровском, техничком и инфраструктурном опремању, зановљена је и комплетирана медицинска опрема за јединице интензивне неге и операционе сале, а убрзана је и динамика пријема младих лекара и медицинских техничара на које сада треба пренети знања и богато искуство“.

- Подршком Министарства одбране учињени су и први кораци на реализацији идејног пројекта и изградњи Ургентно-пријемног блока, чиме ће значајно бити подигнут ниво функционалне способности Војне болнице, поручио је пуковник Станојковић.  

Данашњој свечаности присуствовали су и представници Команде Копнене војске и јединица нишког гарнизона, представници Града Ниша, верских заједница и представници локалне самоуправе, војно-санитетских и цивилних здравствених установа.

На свечаности је изведен пригодан културно-уметнички програм, додељене су стимулативне мере, док су плакете за изузетну сарадњу додељене Хаџи Иван Редију и удовици недавно преминулог вајара Мирољуба Костића.

Опредељење Српске академије наука и уметности да 2020. буде година др Владана Ђорђевића одредило је и дух свечаности поводом дана Војне болнице Ниш, посебно јер је Владан Ђорђевић био и први управник Војне болнице Ниш. У његову част на улазу у Војну болницу подигнута је биста коју су осмислили и урадили мр Хаџи Иван Реди и вајар Мирољуб Костић, док су историчари народног музеја Ниш израдили изложбу која је постављена у нишком Дому војске.
photoФОТОГАЛЕРИЈА