Министарство одбране Републике Србије
 
19.01.2020.

Припадници Војске Србије пливали за Часни крст широм Србије




Министар Вулин: Србија је изабрала да Срби нигде и никада више не буду сами

Министар одбране Александар Вулин, поводом великог хришћанског празника Богојављења, присуствовао је данас пливању за Часни крст у Сремској Каменици и уручио плакету Немањи Благојевићу, који је међу 100 такмичара први допливао до богојављенског крста.
- Данас, сви пливачи нису пливали за себе, нису пливали само зато да покажу колико су храбри и колико су снажни, пливали су за свој народ, своју земљу, своју веру. Пливали су и за нашу браћу на Косову и Метохији, за нашу браћу у Републици Српској, у Босни и Херцеговини, Словенији, Хрватској, Македонији. Пливали су за нашу браћу у Црној Гори који би и овакав догађај морали да правдају и објашњавају, који би некоме морали да се извињавају, који би морали да мењају име своје цркве, име своје вере - рекао је министар Вулин.

Министар Вулин је честитао свима који су данас за Часни крст препливали стазу од 33 метра, која симбoлизује Христовe године и захвалио окупљеном народу због чувања традиције.
- Док год је оваквих момака, док год је оваквог народа, Срби никада и нигде неће бити сами. И док је наше државе, док је наше Владе и нашег председника, Срби никада неће бити сами. Србија је изабрала да Срби нигде и никада више не буду сами и не буду остављени. Захваљујем свим пливачима, али захваљујем и свом народу који се окупио данас да још једном потврди наш идентитет, нашу културу и религију, да још једном каже да је Србија боље место за живот, да је Србија довољно храбра, снажна да брине о себи, али и да брине о Србима где год да живе - поручио је министар Вулин, поздрављајући присутне традиционалним богојављенским поздравом "Бог се јави".

Заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић захвалио је Војсци Србије, Жандармерији, Српској православној цркви и свим установама које су Граду Новом Саду помогле да се седми пут за редом одржи манифестација пливања за Часни крст и да заједно покажемо да се по питању очувања традиције и обичаја можемо сврстати у ред оних који су достојни својих предака и потомака.
Победник пливања за Часни крст у Сремској Каменици двадесетдвогодишњи Немања Благојевић, истиче да му је велико задовољство што је допливао први, а посебно јер први пут плива у том месту, где је полазник Центра за основну полицијску обуку. Немања истиче да је до сада неколико пута пливао за Часни крст и да је пливање његова дисциплина, јер је у родном граду Крушевцу годинама тренирао ватерполо и радио као спасилац.

Пливању за Часни крст у Сремској Каменици претходила је Света архијерејска литургија у Храму рођења Пресвете Богородице у Сремској Каменици, коју су уз Епископа сремског Василија служили и војни свештеници капетан Ђорђе Стојисављевић и капетан Селимир Вагић. Након богослужења уследила је и богојављенска литија од храма до Дунава, којој су присуствовали и начелник Управе за људске ресурсе бригадни генерал Саво Иришкић, командант Прве бригаде копнене војске бригадни генерал Зоран Насковић и командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић.

Осим у Сремској Каменици, око 250 припадника Министарства одбране и Војске Србије пливало је данас за богојављенски крст и помогло у реализацији те манифестације на 22 локације широм Србије.

Победнику пливања за крст на Савском језеру у Београду, кадету треће године Војне академије Ђорђу Рацковићу уручени су Часни крст и победнички плашт, а подршку Рацковићу пружило је и 30 кадета Војне академије који су пре пливања присуствовали литургији у Храму Светог Ђорђа на Чукарици и учествовали у богојављенској литији од тог храма до Савског језера.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.01.2020
mp4 (91,12 MB)
Изјава министра Вулина
19.01.2020
mp4 (54,31 MB)
Изјава Срђана Кружевића
19.01.2020
mp4 (21,91 MB)
Изјава Немање Благојевића
19.01.2020
mp4 (133,16 MB)
Пливање за Часни крст