Министарство одбране Републике Србије
 
12.01.2020.

Министар Вулин: Сви који су бранили Савезну Републику Југославију 1999. године заслужују подједнаку пажњу и поштовање




Министар одбране Александар Вулин уручио је бившим припадницима Војске Југославије из Црне Горе Андрији Мандићу, командиру Лаке самоходне артиљеријске батерије из састава 5. моторизоване бригаде Војске Југославије и Данилу Лековићу, командиру 1. вода у Лакој самоходној артиљеријској батерији из састава 5. моторизоване бригаде Војске Југославије Војне спомен-медаље за допринос систему одбране Републике Србије на свечаности у Великој ратној сали старог Генералштаба.

 
Министар Вулин је, након уручивања признања, истакао да сви који су бранили Савезну Републику Југославију 1999. године заслужују подједнаку пажњу и поштовање, без обзира да ли су држављани Србије или Црне Горе.
 
- Свако ко је те 1999. године био уз свој народ и уз своју земљу, заслужује наше поштовање и заслужује да му се и на овај начин одужимо. Председник Александар Вучић, врховни командант Војске Србије, одржао је историјски говор. Сваки државни орган Републике Србије је дужан да након тог говора уради свој део, да све од себе да се управо на тај начин покаже српском народу у Црној Гори – нагласио је министар Вулин.



Према његовим речима, предуго је трајало и много деценија је прошло од како су Срби у Црној Гори могли да буду сигурни да је држава Србија чврсто уз њих, да ће увек бити уз њих и да ће имати на кога да се ослоне.
 
- Србија памти добро, као што памти и зло, и свакоме ће вратити и добро и зло, баш онако као што је заслужио. Ово је наш начин да се захвалимо онима који су нас чували, бранили, а исто тако ово је наш начин да упутимо поруку српском народу у Црној Гори да ми знамо за његово постојање, да смо поносни на његову храброст, на његову тврдоглавост, упорност и отпорност, и да ће српски народ у Црној Гори увек моћи да рачуна на државу Србију – поручио је министар Вулин.
 


Како је истакао Андрија Мандић, веома је срећан што је са својим пријатељем Данилом Лековићем, у прилици да добије тако висока одличја, али и што види да Војска Србије и министар одбране Републике Србије Александар Вулин и држава Србија, као наследница Савезне Републике Југославије памти све оно велико што је било из времена НАТО агресије на СРЈ.
 
- Ово је велико признање за батерију којом сам командовао, велико признање за све резервисте у Црној Гори, а било их је огроман број 1999. године, који знају и који се поносе што су се одазвали на позив отаџбине и што су бранили своју отаџбину онако како су то радили наси славни преци. Двадесет година је протекло и многи су се у Црној Гори трудили, исти они који су позивали на дезертерство 1999. године, који су радили за НАТО савез 1999. године, да људи треба да се стиде тога што су припадали Војсци Југославије – истакао је Мандић.
 
Нису сматрали, додао је, да је то један од највећих чинова у животу, већ да је нешто сасвим друго, мислећи вероватно на издају, којој су и они били склони, и да је то пут којим су требали да иду и грађани Црне Горе.
 
- Сви припадници Војске Југославије у Црној Гори који су учествовали у одбрани отаџбине 1999. године, данас су, као и претходног пута када су ту биле породице погинулих бораца из Црне Горе, добили снажно признање, снажну подршку и охрабрење да чувају и негују успомене на велика дела која су остварили наши пријатељи који су погинули, као и ми који смо остали живи, али смо поносни и срећни да смо били део једне велике историјске приче која ће бити златним словима уписана у историји српског народа – поручио је Андрија Мандић.



Уз спомен медаљу, на пријему, министар Вулин уручио је и сабљу Андрији Мандићу.
 
Уручењем војних признања за успешну сарадњу и допринос систему одбране припадницима Лаке самоходне артиљеријске батерије артиљеријског дивизиона ПВО 5. моторизоване бригаде Војске Југославије, која је међу првима испољила дејство током НАТО агресије на СРЈ, изражена је захвалност што су бранили отаџбину, не жалећи да положе и сопствене животе и што чувају успомену на ова тешка али часна времена.
 
Уручењу одликовања присуствовали су и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.01.2020
mp4 (103,88 MB)
Изјава министра Вулина
11.01.2020
mp4 (192,64 MB)
Изјава Андрије Мандића
11.01.2020
mp4 (106,99 MB)
Свечаност