Министарство одбране Републике Србије
 
19.12.2019.

Министар Вулин: Одбрамбена индустрија Србије опрема наоружањем и најсавременије хеликоптере




Хеликоптер Х-145М најсавременији је хеликоптер у својој класи, а Војска Србије и одбрамбена индустрија Србије искористили су прилику да и такав, најсавременији хеликоптер на свету, опреме средствима из домаћег наоружања и домаће производње, истакао је министар одбране Александар Вулин, који је данас у Центру за испитивање наоружања и војне опреме „Никинци“ присуствовао гађању из хеликоптера Х-145М, у оквиру завршне фазе верификације и интеграције домаћег наоружања на „Ербасов“ хеликоптер.

- Само оно што сами произведете, само оно што сами, својом памећу знате да направите, поправите и употребите, суштински је ваше и за то не морате никог ништа да питате. Војска Србије и држава Србија су војно неутралне. Управо због тога, морамо да се ослањамо на своје снаге, морамо да набављамо и из иностранства оно што нам је потребно, али и да то усавршавамо и унапређујемо - поручио је министар Вулин.

Војска Србије ће веома брзо, већ од следеће године, имати хеликоптере Х-145М наоружане средствима из домаће производње, што ће према речима министра Вулина значити освајање још једне способности коју војска до сада није имала.

Вршилац дужности помоћника министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић подсетио је да је ове године оборен рекорд када је у питању број нових система наоружања уведених у Војску Србије и да је сарадња са компанијом „Ербас“ важна не само за Ратно ваздухопловство, већ и за цео систем који се бави развојем, интеграцијом и тестирањем система наоружања.

- Хеликоптер Х-145М опремљен је једним од најсавременијих нападно-навигационих система. У разговору са колегама из „Ербаса“, које овде врше опитовање, сазнали смо да је наше наоружање, што митраљеска гондола, што ракетни лансер, на нивоу најсавршенијег на свету у тој класи, које су до сада користили - поручио је Милорадовић.

Пуковник Звонко Марић из Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије рекао је да су „Ербасови“ хеликоптери којима је опремљена Војска Србије намењени за борбену употребу и послове трагања и спасавања.

- Према уговору са компанијом „Ербас“, обавеза немачке стране је да произведе хеликоптер, да интегрише сву опрему која је у саставу хеликоптера, као и нападно-навигациони систем. Наша обавеза је да произведемо наоружање - подсећа пуковник Марић и објашњава да ће на хеликоптеру Х-145М бити интегрисано домаће наоружање калибра 12,7 мм са митраљеском гондолом и лансер који ће служити за лансирање невођених ракета 80 мм, такође, из домаће производње.

Потпуковник Мирослав Зечевић из Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије истакао је да је данашњим бојевим гађањем на полигону „Никинци“ отпочела последња фаза интегрисања српског наоружања на „Ербасов“ хеликоптер.

- Данас смо могли да видимо лансирање ракете С-8КОМ из саћастог лансера. Гађање је изведено успешно, а након ове фазе уследиће детаљна анализа учинка, после које ће бити извршена интеграција наоружања и на преостале хеликоптере овог типа које смо набавили - истакао је потпуковник Зечевић.

Бојевом гађању из хеликоптера Х-145М присуствовали су начелник Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Милан Поповић и директор Техничког опитног центра пуковник Слободан Илић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.12.2019
mp4 (67,63 MB)
Изјава министра Вулина
19.12.2019
mp4 (143,94 MB)
Изјава помоћника министра Милорадовића
19.12.2019
mp4 (42,66 MB)
Изјава пуковника Марића
19.12.2019
mp4 (40,84 MB)
Изјава потпуковника Зечевића
19.12.2019
mp4 (62,47 MB)
Гађање из хеликоптера Х-145М