Министарство одбране Републике Србије
 
17.12.2019.

Сарадња Србије и Француске у области одбране




Вршилац дужности помоћника министра за политику одбране мр Милан Ранковић састао се данас у Београду са генералним официром задуженим за међународне војне односе Генералштаба Војске Француске вицеадмиралом Анријем Шриком. Теме састанка биле су сарадња у области одбране и могућности унапређења војно-војне сарадње.

Помоћник министра Ранковић нагласио је да је Република Србија у потпуности посвећена војној неутралности, да Министарство одбране, сходно томе, наставља да води балансирану политику одбране и да непрестано ради на унапређењу и даљем квалитативном развоју односа у области одбране са свим државама и међународним организацијама, у складу са националним интересима и спољнополитичким приоритетима.

Саговорници су се сагласили да је сарадња Србије и Француске у области одбране интензивна, али има могућности за квалитативно и квантитативно унапређење у областима од обостраног интереса. На састанку је истакнуто да су тежишне области сарадње заједничка обука и учешће у мултинационалним операцијама под окриљем Европске уније, војнообразовна, војноекономска и научно-техничка сарадња.

Наглашено је да је сарадња Србије и Француске, посебно у области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније, пример доброг и успешног партнерства и да је сарадња две земље у мултинационалним операцијама од великог значаја.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА