Министарство одбране Републике Србије
 
10.12.2019.

Састанак државног секретара Живковића са адмиралом Фогом




Државни секретар Александар Живковић састао се данас у Београду са командантом Здружених снага НАТО Напуљ адмиралом Џејмсом Фогом.
 
На састанку државни секретар Живковић истакао је да је Србија војно неутрална земља и да сарадња са НАТО под окриљем Програма „Партнерство за мир“ представља оптимални оквир.

Он је додао да је Србија посвећена мирном решавању свих питања кроз разговоре са Приштином ради бољег живота грађана на Косову и Метохији, уз заштиту свог суверенитета и територијалног интегритета и пуно поштовање Резолуције Савета безбедности 1244 и Војнотехничког споразума.
 
Државни секретар Живковић је нагласио и да је формирање тзв. „Војске Косова“ за Србију апсолутно неприхватљиво и да КФОР представља једини гарант безбедности на простору Косова и Метохије у складу са Резолуцијом 1244. КФОР је једини и први одговор у свим ситуацијама где долази до угрожавања безбедности неалбанског становништва и Србија се, сходно томе, противи смањењу снага КФОР, нагласио је Живковић.
 
Адмирал Фого похвалио је економски напредак наше земље, као и професионализам припадника Војске Србије. Потврдио је да ће мир и стабилност на Западном Балкану бити и даље одржавани кроз заједничке напоре. Такође је пренео да су линије између Војске Србије и НАТО непрекидно отворене у циљу остваривања сталне комуникације и сарадње на терену.
 
Састанку су присуствовали и в.д. помоћника министра одбране за политику одбране Милан Ранковић и шеф Војног представништва у Мисији Републике Србије при НАТО бригадни генерал Предраг Бандић.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА