Министарство одбране Републике Србије
 
04.12.2019

Свечана академија поводом Дана војних ветерана
Свечана академија поводом Дана војних ветерана, коју организују Министарство одбране и Војска Србије, одржана је вечерас у Дому Гарде на Топчидеру.

Свечаној академији присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, чланови Колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије, припадници Министарства одбране и Војске Србије, војни ветерани и породице погинулих припадника Војске, цркава и верских заједница, војнодипломатског кора, традиционалних и ветеранских удружења и многобројни гости.

Поводом Дана војних ветерана, честитку свим војним ветеранима упутио је и председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, која је прочитана на вечерашњој свечаности.

Свечана академија започела је минутом ћутања и одавањем почасти свим умрлим и погинулим војним ветеранима у ослободилачким ратовима Србије.

Државни секретар Живковић поздравио је окупљене у име министра одбране Александра Вулина и у своје лично, посебне поздраве упутивши ратним војним инвалидима, рањеним ветеранима и члановима породица умрлих и погинулих сабораца.
Подсећајући на историјски значај датума који се обележава као Дан војних ветерана, државни секретар Живковић је истакао да се овом приликом присећамо свих припадника наше војске који су током Балканских ратова, Првог и Другог светског рата и ратних и борбених дејстава током деведесетих година, вођени вером у слободу Србије и њену државност уписали своја имена у најсветлије странице наше историје.

- Из тог разлога, не смемо заборавити војне ветеране. Данас не само да оживљавамо успомену, осећај заједништва, већ кроз одавање почасти храбрим борцима и јунацима, учесницима свих ратова и борбених дејстава за слободу Србије, чинимо напор да се покаже и искаже степен бриге за војне ветеране, нарочито из периода борбених и ратних дејстава од 1991. до 1999. године. Уверен сам да ћемо заједничким снагама и вољом у томе успети – нагласио је државни секретар Живковић додајући да прославом Дана војних ветерана показујемо да их не препуштамо забораву, већ поштујемо вреднујући људе, борце, који су основ Војске, као једног од темељних стубова стабилне, јаке и успешне државе.
Како је истакао, Србија, за коју ће неки можда рећи - мала земља, али ипак земља са великом и славном историјом, чува традицију ослободилачких ратова, чиме поставља чврсте темеље нараштајима који су ту, али и онима који тек долазе.

- Поучени великим делима наших предака, уверен сам да ћемо у будућности дати све од себе да и ми добијамо нове битке, које ће обезбедити да се никада не понове страдања нашег народа и војске у борбеним дејствима и да ће Министарство одбране и Војска Србије, као један од чинилаца система одбране, уз пуну подршку државе, допринети очувању мира у земљи, региону, а и шире. У нади да ћемо се угледати на наше ратнике ветеране, данас им ми, као што ће то сигуран сам чинити и бројне генерације које долазе, захваљујемо на жртви коју су поднели уз обећање да она није била узалудна и да ће њихов дух наставити да живи вечно – нагласио је државни секретар Живковић.

Поводом Дана војних ветерана, на вечерашњој свечаности Плакету Министарства одбране за успешну сарадњу аутору стихова песме "Вила са Кошара" Невену Милаковићу уручио је државни секретар Живковић. Та нумера била је само једна у богатом културно-уметничком програму и сценским приказима појединих борбених дејстава који је обележио вечерашњу свечану академију.

За Дан војних ветерана одређен је 4. децембар, као сећање на тај дан 1912. године када је потписано примирје у Првом балканском рату између савезника Краљевине Србије, Краљевине Црне Горе, Краљевине Бугарске са једне и Отоманске царевине, са друге стране. Тада је око 400.000 бораца Војске Краљевине Србије добило статус старог ратника (савремени термин “ветеран”), а бригу о војним ветеранима преузело је Министарство војно.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
04.12.2019
mp4 (203,57 MB)
Свечана академија