Министарство одбране Републике Србије
 
02.12.2019

Изашао је нови број „ОДБРАНЕ”
У децембарском броју магазина „Одбрана” истичу се текстови у којима доминирају две речи: војна неутралност Србије и добровољачка традиција. Министар одбране Александар Вулин је, приликом посете вишедневној командно-штабној вежби Војске Србије и Националне гарде Охаја „Cyber Tesla 2019” у касарни „Војвода Радомир Путник”, у Горњем Милановцу 15. новембра, истакао да захваљујући томе што Војска Србије спроводи политику председника и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића о војној неутралности, можемо да вежбамо и да се припремамо са армијама и са Истока и са Запада.

Неопходност Србије да остане војно неутрална помиње се и у интервјуу који је за наш часопис дао др Николај Плотњиков, директор Центра научноаналитичких информација Института за оријенталистику Руске академије наука. Плотњиков каже: „Не могу да дајем савете Србији, али као политиколог могу да кажем како мислим да би за Србију било најбоље да остане на линији војне неутралности, да не ступа ни у какве блокове, нити савезе, већ да разумно сарађује са земљама са којима сматра да треба. На економском плану треба да има плодне односе, како са Евроазијском економском унијом, што она и чини, тако и са Европском унијом. Такав приступ Србији ће донети корист, за разлику од поставке која би почивала на сарадњи само са једнима или другима. То ничим не би било оправдано, нити корисно”.
 
Ексклузивно доносимо интервју који је за наш магазин дао Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ. Донедавни председник Републике Српске каже да је Србија данас управо онаква какву у Републици Српској прижељкују – жели да помогне Републици Српској и та своја хтења не скрива од међународне заједнице. „Председник Александар Вучић је у томе веома отворен, долази у Републику Српску и ја сам веома захвалан на подршци коју нам Србија даје и у материјалном и сваком другом смислу. Србија је данас једина озбиљна земља на просторима бивше Југославије, иако је све учињено да тако не буде. Поменућу само блокаде и бомбардовање. Мало је нација које би издржале оно што су издржали Срби и Србија.”
 
Добровољцима су посвећена два текста. У уводнику се истиче да су управо добровољци – они који се својом вољом, свешћу, сопственим хтењем боре за слободу родне груде – најдиректнија потврда историјске чињенице о Србима који изнад свега воле слободу. Српску добровољачку традицију исписала су бројна имена из света уметности, културе, науке... Међу њима су и Надежда Петровић и Милан Ракић. Добровољачки одред мајора, односно потпуковника Војина Поповића – Војводе Вука, био је, уз Гвоздени пук, најелитнија јединица српске војске у Првом светском рату, а Милунка Савић вишеструко одликована херојина Првог светског рата.

Добровољачке традиције наставља и „Удружење ратних добровољаца 1912–1918, њихових потомака и поштовалаца”, које је обележило пола века обновљеног постојања. Пуковник у пензији Бранко Миловановић, председник тог удружења, истиче да удружење има око три хиљаде чланова, располаже списковима с више од 43 хиљаде добровољаца од 1903. године и ратова од 1912. до 1918. године и библиотеком и архивом са више од хиљаду наслова.
 
Тема броја посвећена је поукама и искуствима из медијског рата који је 1999, током НАТО агресије, вођен против Савезне Републике Југославије. Међу првим жртвама пала је истина, а одмах за њом и људско достојанство, као и све цивилизацијске тековине човечанства на прагу 21. века. Тог 24. марта ка Србији и Црној Гори, уз америчке бомбардере. на крилима „хуманитарне интервенције” у рат је полетела и најснажнија глобална медијска машинерија, предвођена америчким Си-Ен-Еном, спремна да свим расположивим средствима – манипулацијом, лажима и сензацијама – уништи морал непријатеља и пред светом оправда рат без покрића. На то време подсетили су пуковник у пензији Драган Величковић, пилот, који је ратне 1999. године у име Управе за информисање и морал био задужен за организовање рада ратног прес-центра, затим Милован Дрецун, новинар, ТВ водитељ, војно-политички аналитичар и народни посланик, и тада ратни фотограф листа „Војска” Александар Келић.
 
У рубрици „Систем” и у овом броју је више занимљивих прилога. Најпре текст о петој по реду заједничкој летно-тактичкој вежби БАРС 2019, одржаној у Русији, на којој је приказана изузетна обученост, добра комуникација и дух пријатељства пилота Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије и њихових колега из Ваздушно-космичких снага Оружаних снага Руске Федерације. Тактичка вежба „Јесен 2019”, коју су извели припадници Петог батаљона војне полиције Копнене војске почетком новембра у Делиблатској пешчари, поново је показала врхунску оспособљеност у извршавању основних, полицијских задатака.

Доносимо и текст о мултинационалној командно-штабној вежби „Cyber Tesla”, коју четврту годину заредом, у оквиру Програма државног партнерства Србије и Охаја у области заштите сајбер простора, изводе припадници Војске Србије и Националне гарде Охаја, а чија је тема одбрана телекомуникационо-информационог система од претњи из сајбер простора.
 
Припадници 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, обележили су 24. новембар – дан своје јединице. Осврт на годину која ће по важним догађајима сигурно остати забележена у историји те херојске бригаде дао је командант бригадни генерал Тиосав Јанковић.

Представили смо и рад припадника вода за разминирање и уклањање неексплодираних убојних средстава из састава 310. инжињеријског батаљона Треће бригаде Копнене војске. Они на аеродрому „Дубиње” код Сјенице и у његовој околини чисте земљиште на ком се налази око триста неексплодираних касетних бомби бачених током агресије НАТО-а 1999. године. Професионалци из Прокупља су прошле године пронашли 26, а ове чак 71 касетну бомбу.
 
Доносимо и текст о раду метеоролошке службе у РВ и ПВО, у коме је реч о значају временских података и прогноза за многе структуре у војсци, а посебно за пилоте.
 
У рубрици „Глобално” можете прочитати изузетно занимљив текст о реформама и модернизацији Народноослободилачке армије Кине. На снази је свакако највећа војна реорганизација у досадашњој историји кинеских оружаних снага. О томе шта она подразумева пише Јован Чавошки. Наш сарадник др Александар Животић анализира утицај сиријског конфликта на турску армију.

На страницама нашег магазина представљен је и Међународни сајам наоружања и војне опреме „Defense & Security 2019”, који је прошлог месеца одржан на Тајланду, а на коме је био наш сарадник Владе Радуловић. Међу више од 500 излагача из више од 50 земаља света била је и одбрамбена индустрија Србије, која је изложила широк спектар производа – од муниције за стрељачко наоружање до сложених борбених система и авиона компаније „Утва”.
 
У рубрици „Култура” доносимо текст о пројекту „From Noise to Sound” („Из буке у звук”) Академије уметности у Новом Саду, који је покренуо вајар Никола Мацура, доцент на Катедри за вајарство. Последњих неколико година он „извлачи звук” из расходованих предмета са војних отпада.

Странице магазина „Одбрана” посвећене су и спорту у Војсци. Само ове године спортисти Министарства одбране и Војске Србије учествовали су на више од 20 спортских манифестација у земљи и иностранству, на којима су, готово без изузетка, освајали једно од прва три места. На победничка постоља пели су се српски војни атлетичари, џудисти, каратисти, стрелци, триатлонци, такмичари у оријентирингу, рвачи, падобраци...
 
Специјални прилог носи интригантни наслов „Тајна несталих застава”. О чему је реч прочитајте у овом броју „Одбране”.