Министарство одбране Републике Србије
 
28.11.2019.

Министар Вулин: Војска Србије у потпуности контролише ситуацију у Копненој зони безбедности




Војска Србије у потпуности контролише читаву територију наше земље и гарантује територијални интегритет и суверенитет наше домовине. Никакве сепаратистичке провокације, никакве политичке провокације не могу на било који начин да угрозе мир, стабилност, безбедност, сигурност и наш начин живота - рекао је министар одбране Александар Вулин, који је са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем и командантом Копнене војске генерал-потпуковником Милосавом Симовићем обишао данас припаднике Војске Србије у Копненој зони безбедности у бази „Кадрова чука“, Поседнутом објекту „Горњи Вртогош“, као и Стрелишни комплекс „Вртогош“.
 
- За сваког грађанина наше земље Војска Србије обезбеђује мир, без обзира да ли је то Нови Сад или Прешево и сваки наш грађанин може да буде сигуран да ће му бити гарантована сва права, његова част, имовина и слобода - нагласио је министар Вулин.
 
Идеје о стварању велике Албаније и промени граница Републике Србије су идеје које могу да запале читав Балкан, истакао је министар Вулин и додао да такве идеје не могу да прођу на простору Републике Србије.
 
- Војска Србије је својом спремношћу, обученошћу и ангажованошћу најважнији гарант мира на простору читавог Балкана. Војска Србије у потпуности контролише ситуацију у Копненој зони безбедности. Сви наши припадници су здрави, опремљени, мотивисани, сигурни и свако од њих је гарант да ће овде још дуго владати мир. Што је јача Војска Србије то је и мир дужи и стабилнији - поручио је министар Вулин.
 
Командант Четврте бригаде копнене војске бригадни генерал Слободан Стопа рекао је да припадници те бригаде без престанка током целе године, у свим временским условима обезбеђују Копнену зону безбедности у дужини од 117 километара, у сектору „Југ“.
 
- Тренутна ситуација у Копненој зони безбедности је мирна. Сарадња са КФОР-ом је на веома високом нивоу. Немамо никаквих проблема, а министар одбране, начелник Генералштаба и командант Копнене војске данас су се уверили да су припадници Четврте бригаде у потпуности оспособљени за извршавање свих наменских задатака у Копненој зони безбедности - рекао је генерал Стопа.
 
О стању у бази „Кадрова чука“ министру је реферисао командир базе мајор Драган Крстић, а људство у бази приказало је рад органа обезбеђења. Мајор Бојан Стојановић из Четврте бригада објаснио је да је главни задатак спречавање преласка административне линије ван планираних места и контрола Копнене зоне безбедности. Он је истакао да се за извршавање задатака користи најсавременије оружје, опрема за извиђање и осматрање дању и ноћу, а све у складу са правилима ангажовања у Копненој зони безбедности.
 
Током обиласка Стрелишног комплекса „Вртогош“, министра је о реализованим задацима на изградњи и опремању стрелишта упознао командант Центра за обуку јединица за мултинационалне операције потпуковник Бранислав Стевановић.
 
О стању и задацима Поседнутог објекта „Горњи Вртогош“ говорио је поручник Филип Вуковић.
 
Данашњем обиласку припадника Војске Србије у Копненој зони безбедности присуствовали су и заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Илија Тодоров, командант Четврте бригаде бригадни генерал Слободан Стопа и главни подофицир Војске Србије заставник прве класе Зоран Коцић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.11.2019
mp4 (88,66 MB)
Изјава министра Вулина
28.11.2019
mp4 (60,65 MB)
Изјава бригадног генерала Стопе
28.11.2019
mp4 (44,28 MB)
Изјава мајора Стојановића
28.11.2019
mp4 (175,68 MB)
Обилазак