Министарство одбране Републике Србије
 
22.11.2019.

Република Кореја донирала медицинску опрему ВМА у вредности од 200.000 долара




Церемонија потписивања Протокола о донацији медицинске опреме Републике Кореје Војномедицинској академији одржана је данас у присуству министра одбране Александра Вулина. Протокол су потписали начелник Војномедицинске академије пуковник др Мирослав Вукосављевић и други секретар амбасаде Републике Кореје у Београду Ђи Вон Саол.

Потписивању Протокола на Војномедицинској академији присуствовали су и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др Угљеша Јовичић и амбасадор Републике Кореје у Београду Хјонг-ћан Че.

Говорећи о значају донације, начелник Војномедицинске академије пуковник др Вукосављевић, истакао је да је реч о важној донацији више медицинских апарата, међу којима су и они који су најважнији за дијагностику злоћудних стања тумора - дигитални мамограф и портабилни ултразвучни апарати.

- Важно је напоменути и 10 монитора за интензивна одељења и интензивне неге, којих никада није довољно. Наша сарадња са Републиком Корејом ће се продужити и кроз друге донације и сарадњу, а све на добробит наших пацијената, било да је реч о војним или цивилним осигураницима, којих има више од пола милиона у дијагностичкој процедури - нагласио је пуковник Вукосављевић додајући да ВМА има пацијенте и ван граница наше земље, а нови апарати ће допринети бржој дијагностици и побољшању лечења.

Амбасадор Републике Кореје у Србији Хјонг-ћан Че истакао је да је Војномедицинској академији Република Кореја донирала медицинску опрему у вредности око 200 хиљада долара.

- Ова година је значајна јер прославаљамо 30 година постојања билатералних односа двеју земаља, а посебно ми је драго што смо ове значајне године реализовали ову донацију, уз жељу да апарати које смо донирали служе за боље медицинске услуге грађанима Србије – нагласио је амбасадор Републике Кореје у Београду додајући да се на овај начин билатерална сарадња двеју земаља продубљује и унапређује.
Након потписивања Протокола, министар Вулин и амбасадор Хјонг-ћан Че, са сарадницима, обишли су донирану опрему у Кабинету за реуматологију, Институту за радиологију и на Клиници за ургентну интерну медицину на Војномедицинској академији, где их је медицинско особље ВМА информисало о томе колико ће донирана опрема помоћи пацијентима те војномедицинске здравствене установе у даљем лечењу.

Донација обухвата дигитални мамограф, портабилни ултразвучни апарат, остеодензитометар и 10 монитора за праћење виталних функција пацијената.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.11.2019
mp4 (133,87 MB)
Изјава пуковника др Мирослава Вукосављевића
22.11.2019
mp4 (106,53 MB)
Изјава амбасадора Републике Кореје Хјонг-ћан Чеа
22.11.2019
mp4 (99,93 MB)
Потписивање Протокола и обилазак