Министарство одбране Републике Србије
 
21.11.2019.

Председник Вучић: Ми своју политику према Русији нећемо да мењамо




Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, на вечерашњој конференцији за медије одржаној у згради Генералног секретаријата председника Републике, обавестио је јавност да је једина тачка дневног реда седнице Савета за националну безбедност, која је претходила конференцији, била обавештајно деловање усмерено против Републике Србије, неопходност предузимања мера контраобавештајне заштите наше земеље у будућности и јачање капацитета одбране Србије од таквих активности.

Седници Савета за националну безбедност присуствовали су кључни актери државног и војног врха, међу којима су били министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, директори Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције.
 
- Ми смо као земља суочени већ дуги низ година са изразито офанзивним деловањем различитих обавештајних служби на територији Србије и то бисмо деловање могли да поделимо у две групе - најразвијенијих и најмоћнијих земаља света и регионалних земаља које имају изражен интерес на територији Србије и своје обавештајно деловање раде у пуном капацитету, а усмерено је против интереса Србије – рекао је председник Србије, додајући да стране агентуре своје обевештајне радње изводе са два циља.
 
Као први циљ деловања страних обавештајних агенција председник Вучић наводи прикупљање значајних обавештајних података са намером да утичу на политику или промену званичне политике у Србији, а као други потпуно обавештајно сагледавање моћи и могућности Србије у изградњи сопствених капацитета како би могућности за спољнополитичким и сваким другим деловањем Србије биле смањене.
 
Коментаришући снимак на којем се види примопредаја новца између руског обавештајца потпуковника Георгија Клебана и пензионисаног потпуковника Војске Србије З. К., који је након објављивања на интернету и у медијима био разлог за сазивање данашње седнице Савета за националну безбедност, председник Вучић је рекао да је Република Србија више пута документовала активност потпуковника З. К. не само са Клебаном, већ и са хрватском службом, као и Клебанове контакте са другим припадницима Војске Србије.

Председник Вучић је указао да такве и друге активности које су домаће службе безбедности документовале сведоче да је Србија изложена снажном обавештајном притиску и поручио да Србија не само да неће да мења своју политику, већ ће још јаче да се бори за своју војну неутралност.
 
- Све ово што нам се догодило, само нас је утврдило у нашој позицији. Не само да нећемо да мењамо своју политику, већ ћемо никада снажније, никада јаче да се боримо за војну неутралност Републике Србије, за наш самостални и независни пут, да сами водимо рачуна о својој земљи, о својој војсци, да чувамо своје небо, своју територију и своје грађане. Снажићемо нашу армију, снажићемо нашу полицију, наш обавештајни и контраобавештајни сектор. Сваке године ћемо улагати све више. Можемо то да учинимо, имамо средстава и начина и Србија ће бити све јача. Србија је слободна земља, слободарског народа. Никада нисмо пристајали и никада нећемо да будемо неко ко ће да дозволи да други њима управљају. Ми смо ти који желимо да грађани Србије одлучују о својој судбини и о својој будућности – рекао је председник Вучић.
 
Председник Србије је истакао да очекује да најкасније у наредних два месеца државно руководство изађе са једним свеобухватним, општим правним политичким актом, који би усвојила Народна скупштина Републике Србије, а који би био пуна потврда унутрашњег и спољнополитичког пута, потврда војне неутралности Републике Србије и даљег јачања управо такве државне, војне и политичке позиције.

Што се тиче односа Републике Србије са Руском Федерацијом, председник Вучић је рекао да се Георгиј Клебан, који је био помоћник изасланика Руске Федерације у Србији, не налази више на територији наше земље, као и да Србија има изразито пријатељске односе са Руском Федерацијом.

- Ми своју политику према Русији нећемо да мењамо. Доживљавамо је као братску и пријатељску земљу и наставићемо најбољу сарадњу у свим друштвеним областима, осим што ћемо у обавештајном смислу своју земљу заштити и сачувати. Србија своју политику неће да мења у смислу окретања према НАТО. Србија неће у НАТО, као што неће ни у ОДКБ или у неки трећи војни савез и то понављам јасно и гласно. Све што нам се догодило само нас је учврстило у намери да ојачамо позицију сопствене независности, самосталности и исто таквог самосталног, независног и сувереног погледа у будућност – рекао је председник Вучић, додајући такође да Србија не заборавља подршку Русије у свим међународним организацијама по питању њеног интегритета, као ни подршку Русије у војном опремању Србије. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.11.2019
mp4 (20,83 MB)
Седница
21.11.2019
mp4 (455,72 MB)
Обраћање председника - 1
21.11.2019
mp4 (532,09 MB)
Обраћање председника - 2