Министарство одбране Републике Србије
 
19.11.2019.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије на сајму „Dubai Airshow“




Делегација Министарства одбране и Војске Србије посетила је један од најпрестижнијих сајмова ваздухопловства и ваздухопловног наоружања и војне опреме „Dubai Airshow“, који се у Уједињеним Арапским Емиратима одржава од 17. до 21. новембра.

У својству изасланика министра одбране делегацију је предводио в.д. помоћника министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, а у делегацију је био и командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић. На свечаној церемонији отварања сајма њих је поздравио потпредседник УАЕ, председник Владе, владар Дубаија и министар одбране шеик Мохамед бин Рашид Ал Мактум.

За време манифестације одржан је низ билатералних сусрета са представницима оружаних снага УАЕ и одбрамбених индустрија оружаних снага земља са којима Република Србија традиционално негује добре односе. Такође, са емиратским државним компанијама које се баве развојем и производњом високо софистицираног наоружања вођени су разговори о наставку сарадње на пројектима за које предузећа српске одбрамбене индустрије испоручују подсистеме, а било је речи и о новим пројектима.

Са домаћинима се разговарало и о наставку школовања и обуке инжињерског кадра из УАЕ на српским факултетима и Војнотехничком институту, а делегација је могла да се увери да се знања добијена у Србији увелико примењују у одбрамбеној индустрији УАЕ.

Овогодишњи „Dubai Airshow“ за делегацију Министарства одбране и Војске Србије био је прилика да се сагледају најсавременији светски трендови и тенденције у развоју и модернизацији ваздухоплова и ваздухопловног наоружања, као једном од сегмената на којем Министарство одбране интензивно ради, како кроз нове тако и кроз пројекте модернизације, а све у циљу унапређења оперативних способности Војске Србије.