Министарство одбране Републике Србије
 
18.11.2019.

Састанак министра Вулина и амбасадора САД Годфрија



Министар одбране Александар Вулин састао се данас са новим амбасадором Сједињених Америчких Држава у Београду Ентонијем Годфријем, поводом започињања његовог мандата на месту амбасадора у Републици Србији.

Министар Вулин је најпре амбасадору Годфрију пожелео много успеха на новој дужности.

 - Односи Министарства одбране Србије и Оружаних снага САД заснивају се на партнерству и активности билатералне војне сарадње и реализују се на основу заједничких интереса - истакао је министар Вулин, наглашавајући значај подизања оперативних и функционалних способности Војске Србије кроз заједничку обуку и вежбе са Оружаним снагама САД, даљи развој базе „Југ" и сарадњу са НАТО у оквиру Партнерства за мир.

Србија, као војно неутрална земља, отворена је за сарадњу са свим партнерима у областима од заједничког интереса, рекао је министар Вулин и нагласио да је КФОР најодговорнији за одржавање мира и безбедности на територији Косова и Метохије. Одлука о смањивању снага КФОР треба да зависи од сталне процене развоја ситуације на политичком и војном плану и безбедносних индикатора стања, а не на основу дефинисаних датума, подвукавши да смањење снага КФОР у садашњим условима негативно утиче на безбедност неалбанског становништва на Косову и Метохији.

Министар Вулин је пренео и ставове Републике Србије у вези са актуелним питањима политичко-безбедносне ситуације у региону, са фокусом на непромењени став по питању статуса Косова и Метохије, уз напомену да је Србија дубоко забринута због подршке одређених чланица НАТО промени мандата тзв. „КСБ" и суштинском формирању тзв. „војске Косова", подвукавши да је наведена ситуација крајње забрињавајућа и неприхватљива.

Амбасадор Годфри је захвалио на пријему, истичући да је упознат са степеном сарадње две земље на војном плану. Он је похвалио што Србија подржава и наглашава значај мисије КФОР, као и транспарентност у медијском представљану сарадње са КФОР, што у значајној мери доприноси позитивној aтмосфери и стабилности.

Амбасадор Годфри је додао и да очекује да се у наредном периоду сарадња подигне на виши ниво. Пренео је министру Вулину да су САД опредељене за одржавање мира и просперитета у региону и да ће на конструктиван начин сарађивати са Владом Републике Србије на том плану.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.11.2019
mp4 (29,55 MB)
Састанак