Министарство одбране Републике Србије
 
08.11.2019.

Редовни разговори о политици одбране са СР Немачком




Делегација Сектора за политику одбране Министарства одбране боравила је у Берлину, где су у оквиру редовних билатералних активности одржани разговори са представницима Савезног министарства одбране Немачке.

Заједничка оцена в.д. помоћника министра за политику одбране мр Милана Ранковића и генералног  директора Сектора политика Савезног министарства одбране Немачке др Детлефа Вехтера је да је сарадња у области одбране развијена и да постоји снажна подршка њеном даљем развоју. На састанку је било речи и о безбедносној ситуацији у региону Западног Балкана, као и актуелним изазовима и претњама на глобалном плану.

У наставку посете, помоћник министра Ранковић разговорао је и са начелником Службе за билатералне односе Сектора политика капетаном бојног брода Јенсом Бекманом, истакавши том приликом да највећу безбедносну претњу у региону представља ситуација на Косову и Метохији. За Републику Србију апсолутно је неприхватљиво формирање тзв. војске Косова и сходно Резолуцији Савета безбедности УН 1244, КФОР је најодговорнији за одржавање мира и безбедности на територији јужне српске покрајине, додао је помоћник Ранковић. Он је пренео забринутост због смањења снага КФОР и пораста бројног стања тзв. Косовских снага безбедности и поновио да се Република Србија чврсто противи потенцирању учлањења тзв. Косова у регионалне иницијативе.

Истакавши посвећеност Републике Србије унапређењу регионалне сарадње и односа са суседним државама, Ранковић је саговорнике упознао са активностима које Министарство одбране и Војска Србије реализују у оквиру Програма Партнерство за мир, као и ангажовањем у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније.

Саговорници су изразили задовољство достигнутим степеном сарадње у области одбране и истакли да посебан квалитет сарадњи даје заједничко учешће припадника Војске Србије са припадницима Бундесвера у мисији ЕУ у Малију.

Капетан бојног брода Бекман пренео је спремност за дељење искустава, као и заједничко учешће у одређеним програмима и иницијативама Заједничке безбедносне и одбрамбене политике, борбених група ЕУ и Европске одбрамбене агенције.

Са представницима Бундесвера одржани су експертски разговори, током којих је анализирана сарадња у области одбране и усаглашене активности за 2020. годину.