Министарство одбране Републике Србије
 
06.11.2019.

Министар Вулин: Сви припадници Војске Србије спремни и мотивисани за сваки задатак




Министар одбране Александар Вулин, у пратњи заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајора Петра Цветковића и команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића, присуствовао је данас тактичкој вежби са бојним гађањем "Удар 2019" коју су извели припадници Четврте бригаде копнене војске на војном комплексу "Пасуљанске ливаде".
 
Министар Вулин, након успешно изведене вежбе, нагласио је да смо данас имали прилику да се уверимо колико су припремљени и обучени припадници наше артиљерије и наших оклопних јединица и да видимо да је сваки припадник Војске Србије увек спреман и високо мотивисан да испуни сваки свој задатак.
 
- Војска Србије подједнако поклања пажњу свим својим елементима, свим својим родовима и видовима, али свакако мора да води рачуна да сваки од њених видова и родова буде и подједнако модернизован, савремен и да његови припадници буду високо мотивисани. Војска Србије покреће велике напоре када је у питању модернизација наших оклопних јединица, али и наше артиљерије и изнад свега води рачуна да сваки наш припадник буде задовољан, сигуран и високомотивисан – нагласио је министар Вулин.
 
Сви припадници Војске Србије, истакао је министар одбране, у стању су да спроведу баш све своје задатке.
 
Руководилац тактичке вежбе са бојевим гађањем „Удар 2019“ мајор Љубиша Мицић, командант 46. тенковског батаљона истакао је да је вежба реализована по теми „Тенковска чета у нападу“.
 
- Тенковске посаде су увежбане и оспособљене за извршавање наменских задатака. Пред вежбу извели смо више гађања на војном комплексу „Орешац“, као и овде на „Пасуљанским ливадама“ и ова вежба је била врхунац обучавања 2. тенковске чете – истакао је мајор Мицић.
 
На вежби „Удар 2019“ учествовао је и поручник Никола Јовановић, командир 3. тенковског вода, који је нагласио да су се за ову вежбу припремали током целе године.
 
- Обучавали смо тенковске посаде у касарни, на полигонима, а ово је данас била круна нашег обучавања. Тактички и ватрени део је одличан, упркос свим метео условима и задовољан сам мојим тенковским посадама и мојим тенковским водом који је извео гађање за одличну оцену – нагласио је поручник Јовановић.
 
Нишанџија на тенку М-84 десетар Мирослав Тасић, каже да је у служби у Војсци Србије више од деценије и да је за то време испалио више од 130 пројектила.
 
- Данас сам имао четири поготка. Сви смо задовољни резултатом који смо постигли имајући у виду временске услове у којима смо гађали – нагласио је десетар Тасић, додајући да су данас имали прилику да покажу оно што су током обуке савладали.
 
Вежбу "Удар 2019" припадници 2. тенковске чете 46. тенковског батаљона Четврте бригаде копнене војске извели су по теми "Тенковска чета у нападу", а припадници 1. самоходне хаубичке артиљеријске батерије 43. самоходног хаубичког артиљеријског дивизиона по теми "Батерија у подршци тенковске чете у нападу".
 
Циљ вежбе је да се унапреди обученост команди и јединица у припреми, организовању и извођењу нападне операције, као и за извршавање додељених ватрених и тактичких задатака. На вежби је учествовало више од 200 припадника Четврте бригаде копнене војске и 20 борбених возила.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
06.11.2019
mp4 (83,96 MB)
Изјава министра Вулина
06.11.2019
mp4 (24 MB)
Изјава мајора Мицића
06.11.2019
mp4 (43,26 MB)
Изјава поручника Јовановића
06.11.2019
mp4 (16,73 MB)
Изјава десетара Тасића
06.11.2019
mp4 (155,81 MB)
Вежба