Министарство одбране Републике Србије
 
04.11.2019.

Војска Србије јача у сваком сегменту



Поводом неодговорних и лаичких тврдњи Здравка Поноша, а с циљем истинитог обавештавања јавности, Генералштаб Војске Србије истиче следеће:

Некадашњи начелник Генералштаба Војске Србије Здравко Понош без иједног ваљаног аргумента покушава да оспори јачање Војске Србије. Он и они који су некада управљали Војском и системом одбране сада се представљају као велики заштитници, а нису знали како да је заштите када је та војска слабљена и њена борбена моћ урушавана. Сада када виде да Војска Србије јача, што и сами морају да признају, смета им много тога.

Након предугог периода недовољног улагања у војску, претходних година је, уз разумевање и подршку председника Републике и врховног команданта Војске Србије и министра одбране, покренут снажан инвестициони циклус и јасно је видљив напредак у свим сегментима Војске Србије, која је сваким даном све јача. Држава брине о својој војсци не само када је реч о опремању наоружањем и војном опремом, већ је и значајно побољшан материјални положај и стандард њених припадника повећавањем зарада, увођењем осигурања и предузимањем мера за побољшање стамбеног збрињавања.

Захваљујући војној неутралности наша земља је у прилици да се опрема наоружањем и војном опремом за коју наши стручњаци процене да је неопходна за реализацију задатака из прве мисије Војске Србије – одбрану Републике Србије од оружаног угрожавања споља. Наоружање и војну опрему набављамо из Немачке, Француске, Белгије, Русије, Кине и других земаља, а нашој војсци су значајна средстава донирале Руска Федерација, Народна Република Кина, Сједињене Америчке Државе, Република Белорусија, чиме ретко која држава може да се похвали.

Успешна сарадња са Руском Федерацијом омогућила је да се наше ратно ваздухопловство, које је пре 5–6 година било на издисају, уздигне, а набавком ескадриле ловачких авиона, чија је модернизација у току, опет смо постали респектабилна снага у окружењу. Набавили смо и најсавременије вишенаменске хеликоптере од немачких партнера, затим савремено наоружање и опрему специјалних јединица од добављача из Немачке, Белгије, Израела... Опремамо и јединице по моделу 1500 и 1500+, пре свега набавком наоружања и војне опреме од предузећа домаће одбрамбене индустрије, чиме дајемо и снажан подстицај њиховом развоју, равномерном регионалном развоју и укупним привредним активностима Републике Србије.

Критичари актуелне политике и њеног снажног окретања јачању војске иду тако далеко да тврде како нам нису потребни модернизовани тенкови Т-72, које ће Војска Србије добити на поклон од Руске Федерације, вероватно с намером да оправдају то што су таква средства у њихово време повлачена из употребе и уништавана, јединице гашене, а бројно стање Војске Србије значајно смањено. Због тога и нема аргумената зашто модернизовани тенкови Т-72 нису потребни, а тешко их је и наћи ако се зна да се ради о тенковима са новом оптиком, системом за управаљање ватром, оклопом и унапређењима других система, који никако не могу бити за потцењивање, па је и тврдња да нам они нису потребни, најблаже речено, погрешна и лаичка.

Војна неутралност Републике Србије и избалансирана међународна војна сарадња омогућиле су да се припадници Војске Србије школују и усавршавају на најпрестижнијим војнообразовним институцијама у САД, Великој Британији, Русији, Кини и другим партнерским земљама, као и да заједно вежбају са елитним јединицама војно најјачих земаља. У низу добрих вежбовних активности са најбољима, Војска Србије је сада учествовала на вежби „Словенски штит 2019”, коју су на полигонима у Руској Федерацији и Републици Србији заједнички извеле јединице Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Оружаних снага Руске Федерације. На овој вежби припадници наших јединица за противваздухопловна дејства увежбавали су одбијање масовног удара из ваздушног простора уз помоћ најсавременијих ракетних система и разменили искуства о организовању система ПВО и тактици употребе ПВО јединица у савременим оружаним сукобима. Корист коју Војска Србије има од учешћа на заједничким вежбама са јединицама које имају скорашње борбено искуство у оружаним сукобима је немерљива.

Војска Србије не вежба само са Оружаним снагама Руске Федерације. Напротив, припадници наше војске учествују на различитим облицима обуке и усавршавања са партнерима на Истоку и на Западу – са Руском Федерацијом, Народном Републиком Кином, Сједињеним Америчким Државама, затим државама чланицама НАТО-а и суседним земљама, а све ради јачања својих способности и подизања капацитета за реализацију задатака из све три мисије Војске Србије.