Министарство одбране Републике Србије
 
04.11.2019.

Министар Вулин: Поносни на наше војне спортисте




Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић приредили су данас свечани пријем у Великој ратној сали Старог Генералштаба за репрезентативце Војске Србије који су учествовали на 7. CISM светским војним играма у Народној Републици Кини.

На недавно завршеним светским војним играма у граду Вухан, 43 такмичара репрезентације Војске Србије наступило је у 10 дисциплина - рвању, теквонду, оријентирингу, џудоу, боксу, пливању, атлетици, падобранству, стрељаштву и триатлону.

Војни репрезентативци су из Кине донели три медаље – две су освојила браћа Мате и Виктор Немеш у рвању грчко-римским стилом, а трећу Сања Вукашиновић у гађању малокалибарском пушком на 50 метара.

Честитајући спортистима на постигнутом успеху, министар Вулин је нагласио да се од њих тражило само једно- да дају све од себе. Истичући да три бронзе нису мала ствар, министар Вулин је рекао да је захвалан свима који су оборили рекорде Војске и личне рекорде – што значи да су победили себе.

Према речима министра Вулина, то је суштина спорта и то је суштина наше војске.

- Војска Србије увек иде на победу. Војска Србије се такмичи са целим светом, али и са собом. Када победимо себе, победили смо цео свет. Захвалан сам и нашим кинеским домаћинима, јер знам да су водили рачуна о нама, јер знам да сте били једна од најтоплије поздрављених делегација када сте се појавили са нашом заставом на отварању Светских војних игара. Захвалан сам и што сте дали све од себе, што сте се тако добро показали на такмичењу које ни по чему не заостаје за цивилним светским првенством. Тачмичили сте се са светским првацима, светским рекордерима, олимпијским победницима, са најбољима на свету. А ми смо послали најбоље. Сви ви који сте дошли, били сте најбољи у својим дисциплинама у оквиру Србије – нагласио је министар Вулин додајући да смо у Кину послали само најбоље, који су се такмичили под заставом наше земље и Војске Србије.

Он је окупљеним спортистима поручио да од њих очекује да наставе да ређају успехе и у наредном периоду, а да ће Војска Србије наставити да улаже у спорт, да проширује спортске активности, да и кроз билатералну војну сарадњу где год може шаље наше спортисте да се такмиче са другим земљама и да се тако припремамо за нека наредна светска и европска првенства.

- Тамо се нисте такмичили само у војним вештинама, тамо сте се, изнад свега, такмичили у људским вештинама. Запамтили су вас, а ви са тог такмичења носите лепе успомене, као и жељу и потребу да се вратите и верујем да свако од вас жели да достојно репрезентује Војку Србије у свету. Ви сте тамо, за разлику од неких других такмичења, на првом месту репрезентовали нашу Војску, не сами себе. Сви сте ви прослављени у својим дисциплинама, сви сте ви имена у свету спорта одакле долазите, али тамо сте били припадници Војске Србије, а то је највећа част коју ова институција и ова земља може да вам да – нагласио је министар Вулин додајући да је Војска Србије једна од најважнијих националних институција, која чува и унапређује националне вредности, а живот, породица, спорт, потреба за такмичењем и потреба за победом су вредности које Војску Србије чине толико важном боравка у њој.

Према речима шефа Делегације Републике Србије при CISM бригадног генерала Синише Радовића, припадници репрезентације су часно репрезентовали своју Војску и своју државу на управо завршеном такмичењу у Кини, имајући у виду да је реч о плантераном догађају војски из 109 земаља света, са више од 9.300 учесника, што је највећи број од када се војне игре организују.

- Од тог броја земаља, само 54 је освојило медаље, а Војска Србије је заузела 36. место са три освојене медаље. Репрезентација Војске Србије је оборила шест рекорда Министарства одбране и Војске Србије у стрељаштву, два у атлетици, од којих је један из 1995. године – нагласио је генерал Радовић додајући да су обарани и лични рекорди наших репрезентативаца у стрељаштву, атлетици и падобранству.

Генерал Радовић захвалио је на данашњој свечаности министру одбране и начелнику Генералштаба на несебичној подршци, као и осталима који су допринели да наши такмичари наступе на овогодишњем такмичењу у Кини.

- Сви који су учествовали на овом такмучењу, спортисти и остали, дали су пример како се треба  односити према својој Војсци и према својој држави – поручио је генерал Радовић додајући да је наша репрезентација достојно представљала Војску Србије и Републику Србију, као и да ће наставити да ради за још боље резултате у будућности.

У име учесника на овогодишњим Светским војним играма у Кини, окупљеним на данашњој свечаности се обратила Сања Вукашиновић, која је изразила захвалност на позиву да представљају Војску Србије на том престижном и значајном такмичењу, додајући да су спортисти дали све од себе.

Запаженим резултатом у стрељаштву, бронзану медаљу из Кине Сања је освојила у гађању из малокалибарске пушке дициплине тростав.

- Првенствено ми је била част што сам представљала Војску Србије на једном тако престижном и значајном такмичењу, како за Војску, зако и за нас спортисте– наглашава Сања додајући да ова медаља представља за њу једно велико одличје и уједно је прва медаља на великим такмичењима овог ранга.

Рвач Виктор Немеш, такође је освојио бронзу на такмичењу у Вухану, у веома јакој конкуренцији.

- Част ми је и задовољство било да сам добио прилику да представљам Војску Србије на овом такмичењу. Конкуренција је била јака, изгубио сам од олимпијског првака, тако да могу да кажем да сам задовољан овом медаљом – нагласио је Виктор Немеш истичући да се нада да ће и у будућности имати прилику да представља Војсу Србије на такмичењима.

Када је реч о успесима наших војних спортиста на овогодишњем такмичењу, џудиста Бојан Дошен пласирао се у полуфинале, али је због повреде морао да одустане од такмичења и такмичење је завршио на петом месту. На тој позицији је и Тијана Богдановић у теквонду, Милица Емини у трци на 100 метара са препонама и пливач Велимир Стјепановић у трци на 400 метара слободно, док је на 200 метара делфин у финалу заузео осмо мест. Жарко Ћулум је у џудоу освојио 9. место.

Данашњем пријему су присуствовали и представници Министарства одбране и Војске Србије, представници војно-дипломатског кора НР Кине, Олимпијског комитета Србије, Спортског савеза Србије, гранских савеза, спортских институција и компаније „Моцарт“, спонзора наше војне репрезентације.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
04.11.2019
mp4 (286,33 MB)
Обраћање министра Вулина
04.11.2019
mp4 (266,75 MB)
Обраћање бригадног генерала Синише Радовића
04.11.2019
mp4 (41,39 MB)
Изјава Сање Вукашиновић
04.11.2019
mp4 (55,51 MB)
Изјава Виктора Немеша
04.11.2019
mp4 (171,87 MB)
Пријем војних спортиста