Министарство одбране Републике Србије
 
30.10.2019.

Састанак председника Вучића са министром одбране Републике Кипар




Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић састао се данас са министром одбране Републике Кипар Савасом Ангелидесом, који борави у званичној посети нашој земљи.

На састанку одржаном у згради Генералног секретаријата председника Републике, којем је присуствовао и министар одбране Александар Вулин, председник Вучић је истакао велики значај који Србија придаје чврстом пријатељству са Кипром, заснованом на разумевању, поверењу и солидарности.

Председник Вучић је захвалио на помоћи Кипра у заштити државних и националних интереса Србије, пре свега непризнавањем једнострано проглашене независности Косова, и изразио чврст став Србије о подршци територијалној целовитости Кипра.

Министар Ангелидес је поновио снажну подршку Кипра суверености и територијалној целовитости Србије по питању Косова и Метохије.

Двојица саговорника су се сагласили да су добри политички односи основа за разноврсну сарадњу, која укључује и област одбране, за шта постоји обострани интерес.

Министар Ангелидес је рекао да његова земља цени ангажовање припадника Војске Србије у Мисији УН на Кипру.

Председник Вучић је министра Ангелидеса замолио да председнику Кипра Анастасијадису пренесе поздраве и искрену захвалност за његову снажну подршку евроинтеграцијама Србије, коју отворено изражава пред својим колегама у Европској унији.

Председник Вучић је такође истакао очекивање да ускоро буде одржана трећа заједничка седница влада двеју земаља, како би се наставио разговор о конкретним заједничким пројектима и другим видовима сарадње.

Министар Ангелидес је упознао председника Вучића са дешавањима у Источном Медитерану. Председник Вучић је рекао да Србија очекује да се све активности у ексклузивној економској зони Кипра одвијају у складу са међународним правом и уз сагласност кипарских власти, како би се избегло погоршање безбедносне ситуације у региону.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.10.2019
mp4 (25,64 MB)
Састанак