Министарство одбране Републике Србије
 
20.10.2019.

Обележена 75. годишњица од ослобођења Београда у Другом светском рату



Ослобођење Београда у Другом светском рату обележено је данас низом манифестација у Београду, у којима су учествовали и припадници Министарства одбране и Војске Србије.
 
Тачно у подне, започео је меморијални дефиле "Победа слободе", од хотела "Москва" на Теразијама до палате "Албанија", који је предводило тридесет кадета Војне Академије који су носили реплике застава бригада које су учествовале у ослобођењу Београда, а за њима су били потомци оних који су животе дали за ослобођење Београда пре 75 година.
 
У меморијалном дефилеу учествовали су и државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, представници Града Београда, СУБНОР-а, као и многобројни грађани.
 
Током меморијалног дефилеа, са звучника на возилу Војске Србије емитована је радио-драма "Слободни Београд", настала по тексту Милована Витезовића, у режији Владимира Путника, а реч је о реконструкцији догађаја и околности ослобађања престонице Србије, у којој се осим радио станице Москва и Лондон, јавља и Радио Београд.
 
Град Београд шесту годину заредом организује меморијални дефиле "Марш победника", сећајући се тако свих оних који су дали своје животе у ослобађању Београда у Другом светском рату.

По завршетку Меморијалног дефилеа, на Тргу Републике, у наставку манифестације, под покровитељством председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, а поводом 75. годишњице од ослобођења Београда у Другом светском рату, Ансамбл песама и игара Руске армије "Александров" извео је свечани концерт на Тргу Републике.

Концерту на отвореном присуствовао је државни секретар  у министарству одбране Александар Живковић, представници Министарства одбране, учесници меморијалног дефилеа и многобројни грађани и посетиоци престонице Србије.

У богатом уметничком програму, под диригентском палицом уметничког руководиоца Ансамбла пуковника Генадија Сачењука и осталих диригената, смењивале су се музичке нумере солиста и хора, плесне и балетске тачке, које су изводили чланови ансамбла, уз препознатљиве руске мелодије.
 
Највише аплауза публике на главном престоничком тргу побрале су нумере "Каљинка", "Очи чорнаје", као и "Тамо далеко" које су чланови руског војног ансамбла извели на крају данашњег концерта. 

Поводом обележавања 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је данас венце на Гробљу ослободилаца Београда и Споменик црвеноармејцу.
 
Државну церемонију предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.
 
Венце су положили и представници Града Београда, СУБНОР-а Србије, као и представници амбасада Русије, Белорусије, Казахстана и Азербејџана у Србији, уз интонирање државних химни.
 
У наставку програма обележавања годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је венац и код Споменика страдалим совјетским пилотима на Авали.
 
После вишедневних тешких борби, припадници Народноослободилачке војске Југославије, помогнути снагама Црвене армије, ослободили су 20. октобра 1944. године главни град Југославије и тиме окончали 1287 дана дугу немачку окупацију града, током које је страдао велики број Београђана, док је град претрпео велика разарања.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.10.2019
mp4 (56,47 MB)
Дефиле
20.10.2019
mp4 (286,98 MB)
Концерт
20.10.2019
mp4 (81,43 MB)
Полагање венаца на Авали