Министарство одбране Републике Србије
 
09.10.2019.

Обележено 85 година од смрти краља Александра Карађорђевића



Годишњица смрти краља Александра Првог Карађорђевића обележена је данас низом догађаја.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, у својству изасланика председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије, присуствовао је данас церемонији обележавања 85. године од убиства краља Александра у Марсеју, где је у пратњи начелника Управе за организацију Сектора за политику одбране генерал-мајора Слађана Ђорђевића положио венац на Споменик француско – српског пријатељства.

Фото: Kurir.rs
У помен краљу Александру одржана је и литургија у Грчкој цркви „Дормитион“, а са француском државном секретарком Министарства војске Жанвијев Дариусек делегација из Србије положила је цвеће на комеморативној плочи, на месту где су убијени краљ Александар и Луј Барту тадашњи француски министар спољних послова.

У оквиру државне церемоније одржане на Опленцу код Тополе, венце на саркофаг краља Александра у Цркви Светог Ђорђа положили су делегација Министарства одбране и Војске Србије, представници локалне самоураве и удружења грађана опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Церемонију је предводио секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић.

Краљ Александар Први Карађорђевић, главнокомадујући српском војском у Првом светском рату, убијен је у француском граду Марсеју 9. октобра 1934. године, а сахрањен је у саркофагу који се налази у Цркви светог Ђорђа на Опленцу у Тополи.
photoФОТОГАЛЕРИЈА