Министарство одбране Републике Србије
 
04.10.2019.

Делегације Олимпијског комитета и CISM са министром Вулином на изложби „Одбрана 78“




Делегација Олимпијског комитета Србије коју је предводио председник Божидар Маљковић и делегација Републике Србије при CISM предвођена шефом бригадним генералом Синишом Радовићем, заједно са министром Александром Вулином обишле су данас изложбу Министарства одбране и Војске Србије „Одбрана 78“.
 
Министар Вулин је са делегацијама обишао изложбену поставку посвећену обележавању 20. годишњице одбране отаџбине од НАТО агресије у Музеју Града Београда и представио њене најзначајније сегменте, указујући да је то начин да се оно што се догодило 1999. године сачува од заборава.

Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић, након обиласка изложбе „Одбрана 78“, истакао је да је реч о фантастичној поставци која сведочи о великом зверству НАТО пакта против мале Србије.
 
- Био сам у много музеја, а и мој отац је био војно лице, и ово је, рекао бих, мешавина свих најбољих делова тих музеја. Језива је слика тих зверстава, поготово оних који се односе на Кошаре и на ову невину децу – нагласио је Маљковић, закључујући да сви ми треба својим деловањем да учинимо све да се тако нешто више никада не догоди.
 
Говорећи о утисцима које је на њега оставила ова мултимедијална поставка, потпредседник Олимпијског комитета Србије Жарко Зечевић нагласио је да је „Одбрана 78“ изузетна и импресивна изложба о страдању нашег народа.
 
- Сматрам да ово треба да буде стална поставка, да генерације виде шта нам је учињено, како су нас бомбардовали, да виде ону децу која би сада били студенти, очеви и мајке, да виде како су изгинули у једном нехуманом, неморалном и злочиначком бомбардовању - поручио је Зечевић.

Данас је изложбу обишла и наша прослављена репрезентативка у теквондоу Милица Мандић, која је истакла да је изложба „Одбрана 78“ на њу оставила снажан утисак и препоручила свима да је обиђу и да виде како су се наши хероји борили.

- Изложба је урађена веома добро, изазива снажну емоцију и сматрам да сви основци и средњошколци треба да виде наше хероје и делић наше историје - рекла је Милица. Најснажнији устисак, како је додала, на њу је оставила просторија у којој су приказане фотографије најмлађих жртава НАТО агресије.
 
- Када видите њихове фотографије и играчке, праве „реквизите“ који су остали после бомбардовања, мислим да нико не може да остане равнодушан - истакла је Милица Мандић.
 
Изложба „Одбрана 78“, аутора Душана Јововића, пројекат је који је иницирало Министарство одбране и Војска Србије, а изложба је мултимедијална и интерактивна и први пут приказује видео и штампане материјале који до сада јавности нису били приказани. Поставка је подељена у осам целина, а ликовност изложбе почива на аутентичним артефактима који су настали током 1998. и 1999. године.
 
Изложбена поставка на јединствен начин приказује херојску одбрану земље током 78 дана НАТО агресије, која је почела нападом на СР Југославију 24. марта 1999. године, без  одобрења Савета безбедности Уједињених нација и посвећена је страдалим припадницима војске, полиције и цивилима, међу којима је, нажалост, било и много деце.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
04.10.2019
mp4 (77,23 MB)
Изјава Божидара Маљковића
04.10.2019
mp4 (41,51 MB)
Изјава Жарка Зечевића
04.10.2019
mp4 (62,12 MB)
Изјава Милице Мандић
04.10.2019
mp4 (170,39 MB)
Обилазак изложбе