Министарство одбране Републике Србије
 
01.10.2019.

Министар Вулин: Србија је захвална на континуираној подршци Кипра




Министар одбране Републике Србије Александар Вулин, на позив министра одбране Републике Кипар Саваса Ангелидеса, присуствовао је војној паради поводом 59. годишњице независности Републике Кипар. 
 
Химна и 21 почасни плотун означили су почетак параде на којој су, први пут у земљи чланици Европске уније, представљене српске самоходне хаубице „Нора Б-52“ и оклопно возило „Милош“, који су од скора у употреби војске Кипра.

Честитајући национални празник у име председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије господина Александра Вучића и своје име министар Вулин је захвалио Влади Републике Кипар и грађанима Кипра за доследну и упорну подршку када је у питању наша борба за очување територијалног интегритета Србије. Додао је да и Влада Републике Србије и сви грађани Србије снажно подржавају територијалну целовитост, суверенитет и интегритет Републике Кипар.
 
„У најтежим данима за ваш народ ми смо били уз вас. У најтежим и најмрачнијим данима наше историје за време НАТО агресије ви сте били уз нас. И Срби и ви су стари народи. Ми памтимо и никада не заборављамо ни добро ни зло. И враћамо и једно и друго“, рекао је министар Вулин.
 
Захваливши на пријатељству, српски министар одбране је поручио Кипранима да могу да буду сигурни да ће у Србији увек имати пријатеља.
 
„Можда нас дели широко море, али нас спајају исте вредности за које живимо и умиремо. Слобода изнад свега“, изјавио је министар Вулин обраћајући се медијима по завршетку параде.



Председник Републике Кипар Никос Анастасијадес је поручио да Кипар жели да живи у миру са својим сународницима турским Кипранима. 
 
Кипарски министар одбране Савас Ангелидес је захвалио српском колеги Александру Вулину за све добре речи, али и практичну сарадњу, и грчком министру одбране за континуирану подршку.
 
„На паради су приказани нови системи који су укључени у Националну гарду. Са новим наоружањем Кипар шаље поруку да се модернизује и жели да подигне ниво борбене готовости“, изјавио је министар одбране Кипра.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.10.2019
mp4 (212,61 MB)
Обраћање министра Вулина
01.10.2019
mp4 (185,56 MB)
Парада