Министарство одбране Републике Србије
 
01.10.2019.

Чланови породица погинулих припадника ВЈ обишли изложбу „Одбрана 78“




Чланови породица погинулих припадника Војске Југославије обишли су изложбу Министарства одбране и Војске Србије „Одбрана 78“ у Музеју града Београда. Њихов домаћин био је начелник Управе за традицију, стандард и ветеране Сектора за људске ресурсе пуковник Душко Шљиванчанин.
 
Реч је о шесторици погинулих припадника Војске Југославије страдалих 30. септембра 1998. године – заставнику Милану Бундалу, млађем воднику по уговору Мирославу Јоцићу, војницима Илији Павловићу, Милошу Павловићу, Владимиру Радојичићу и Миладину Гобељићу, као и војницима Ђула Дорину који је страдао 7. маја 1998. године на територији Црне Горе и Саши Стајићу првој жртви НАТО агресије 24. марта 1999. године.

Како је истакао пуковник Шљиванчанин, повод је годишњица страдања погинулих припадника Војске Југославије и додао да сматра да део наше јавности не зна шта се десило 30. септембра 1998. године.

- Позвали смо родитеље и чланове ових породица да одамо пошту нашим јунацима. И свим касније страдалим припадницима Војске Југославије, на овакав или сличан начин, одаћемо почаст и то управо радимо овде у изложбеној поставци “Одбрана 78”, где породице могу да виде да њихови синови заиста нису заборављени, рекао је пуковник Шљиванчанин који је члановима породица уручио по књигу “Јунаци отаџбине” с посебно писаним посветама за сваког погинулог припадника.


Изложба „Одбрана 78“ интерактивна је и оригиналним експонатима, звуцима, светлом и инсталацијом у служби поставке, врло живо евоцира сећања оних који су преживели НАТО агресију.

Мултимедијална и интерактивна изложба „Одбрана 78“, аутора Душана Јововића, на јединствен начин приказује херојску одбрану земље током 78 дана НАТО агресије и посвећена је страдалим припадницима војске, полиције и цивилима, међу којима је било и мноштво деце.

Поставка изложбе подељена је у осам целина, а изложени експонати, укључујући делове обореног америчког „невидљивог“ авиона Ф-117А и Ф-16, личне предмете и фотографије војника и полицајаца који су се борили за слободу отаџбине, оригинални су.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.09.2019
mp4 (52,82 MB)
Изјава пуковника Шљиванчанина
30.09.2019
mp4 (198,75 MB)
Обилазак изложбе