Министарство одбране Републике Србије
 
22.09.2019.

Отворена изложба „Србија у Великом рату 1914-1918” у Паризу




Изложба “Србија у Великом рату 1914-1918” отворена је синоћ у Културном центру Србије у Паризу, у престоници Француске.
 
Изложбу су организовали Војни архив и Војни музеј Министарства одбране Србије, Историјски архив Пожаревац и Културни центар Србије у Паризу, а реализацију је омогућило Министарство културе и информисања Републике Србије.



Обраћајући се бројној публици на свечаном отварању изложбе, директор Војног архива капетан бојног брода Горан Петровић истакао је да су организатори изложбе чувари историје српске војске и да својим радом дају пун допринос да се сјајне и славне победе српске војске, извојеване у борбама за слободу, не забораве.
 
- Мало је народа било увек на правој страни историје, на страни добра. Мало је малих народа својим жртвовањем уписано великим словима у светску историју. И својим ратоводством, увек одбрамбеним. Зато овом изложбом подсећамо на значајне личности, одсудне битке, велике губитке и велике победе – рекао је капетан бојног брода Петровић.
 
Он је нагласио да српски војници, који су на својим плећима изнели те пресудне историјске тренутке и који су током година Првог светског рата исписивали најсветије и најсветлије странице српске војне историје, не смеју бити заборављени у ходницима историје.
 
- Треба имати у виду да је Краљевина Србија дала потпуни допринос ратним напорима савезника и не треба да чуде, збуњују или звуче претерано речи страних сведока српског страдања који су писали да је у Србији скоро сваки Србин војник – рекао је капетан бојног брода Петровић, истичући да се изложбом „Србија у Великом рату 1914-1918“ у Српском културном центру у Паризу, подсећамо заједничке историје током које су се француски и српски војници препознавали као „браћа по оружју“ и „браћа по идеалима“, а пре свега по љубави према слободи.

 


На изложби је представљен избор од 280 историјских докумената и фотографија и 60 музејских предмета, који приказује истиниту причу о ратним дешавањима у Србији у Првом светском рату, с посебним освртом на дипломатско ангажовање и контакте Србије са савезничким силама – Француском, Великом Британијом и Русијом. Поставка представља допринос култури памћења, сећања и трајања, као градивни материјал српског националног идентитета.
 
Отварању изложбе присуствовали су представници организатора изложбе начелник Војног музеја потпуковник Градимир Матић, директор Историјског архива Пожаревац Јасмина Николић, вршилац дужности директора Културног центра Србије у Паризу Марија Несторовић, начелник штаба Копнене војске оружаних снага Француске генерал Бернар Барера, као и бројне званице из војног и дипломатског кора.
 
Изложба „Србија у Великом рату 1914–1918” организована је поводом обележавања сто година од Версајске мировне конференције у Културном центру Србије у Паризу и отворена је до 19. октобра ове године.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА