Министарство одбране Републике Србије
 
21.09.2019.

Председник Вучић: Кина нема поузданијег партнера и искренијег пријатеља од Србије




Свечаној академији симболично названој „Челично пријатељство за заједнички просперитет“, одржаној вечерас у Сава Центру, којом се обележава 70. годишњица оснивања Народне Републике Кине, присуствовали су председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, председница Владе Ана Брнабић, амбасадорка НР Кине у Београду Чен Бо, министар одбране Александар Вулин и бројни други гости.
 
Обраћајући се присутнима председник Вучић је поручио да Кина нема поузданијег партнера и искренијег пријатеља од Србије. Тековине српско-кинеског пријатељства видљиви су на сваком кораку у Србији, рекао је председник Вучић, подсетивши на бројне кинеске инвестиције у нашој земљи.

 

- Наше две земље карактеришу изванредни политички контакти, међусобно разумевање и политика подршке по питањима суштинских државних и националних интереса. За све ове пројекте о којима сам малопре говорио, подршка председника Сија била је од кључног значаја – рекао је председник Вучић, додавши да је та посета кинеског председника 2016. године дала нови имплус за повећање квалитета односа две земље.
 
Председник Вучић је рекао да Србију данас неки критикују, а неки хвале, али свакако је препознају по пријатељству са Кином. Како каже, поносни смо на пријатељство са Кином, као и на наш европски пут и пријатељство са Русијом и многим другим земљама света.
 
Кина је у тешким тренуцима, несрећним за Србију увек била принципијелни и истрајни партнер, подсетио је председник Вучић и нагласио да јуначки, страдални гест службеника амбасаде Кине који су током НАТО агресије остали у Србији никада нећемо заборавити.
 
- Србија је посебно захвална на подршци Кине територијалној целовитости наше земље и нашим ставовима када је реч о решавању питања Косова и Метохије. Кина, која је такође суочена са пошастима сепаратизма може увек да рачуна на доследну подршку Србије политици једне Кине. Све што чујете од других који желе да кажу нешто лоше о Кини, од нас, грађана Србије по том питању нећете чути - подвукао је председник Вучић.
 
Председник Вучић је рекао да је поносан што је Србија део иницијативе „Један појас, један пут“. Истакао је посебно улогу председника Кине Си Ђинпинга у развоју Кине, остварењу огромних економских успеха, успешној борби против сиромаштва и даљем отварању према свету. Како каже, иницијатива „Један појас, један пут“ не треба да доноси само развој Кинезима, већ срећу свим народима на том путу.
 
Председник Вучић је нагласио да је поносан и што су односи стратешког партерства две земље на највишем нивоу у историји, а челично пријатељство основа за даље обогаћивање сарадње. Како каже, изванредни политички контакти две земље доприносе међусобном разумевању и подршци у питањима од државног и националног интереса.



Захваливши српском народу што заједно са кинеским дели празничну радост, амбасадорка Чен Бо истакла је да ће НР Кина 1. октобра ове године обележити 70 година од оснивања, а у тих 70 година, у више хиљада година дугој историји Кине, та држава забележила је сјајан развојни успех и дала снажан допринос светском миру и развоју.
 
Амбасадорка Бо подсетила је на све споне које повезују Србију и Кину и због којих међу њима влада, како каже „челично пријатељство“. Она је поручила да ће Кинески народ вечно памтити драгоцену подршку српског народа.
 
Следећи иницијативу „Један појас, један пут“ отпочела је нова ера односа Кине и Србије – истакла је амбасадорка Бо, рекавши да Кинези кажу да онима који имају исти идеал планине и мора не представљају раздаљине.
 
- Иако су наше две земље географски удаљене сматрамо да се земље не деле на велике и мале, да су све равноправне чланице међународне заједнице, као и да све земље имају право да саме бирају свој развојни пут. Сви се залажемо за решавање спорова путем дијалога, за изградњу једног новог света који почива на једнакости, правди и заједничком просперитету – рекла је амбасадорка Бо и додала да је чврсто уверена да ће под руководством председника Си Ђинпинга и председника Александра Вучића кинески и српски народ бити још чвршћи и уједињенији и помагати један другом.


 
У програма свечане академије наступили су чланови Репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије, Пекиншког удружења музичара и Ансамбла народних игара и песама Србије „Коло“.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.09.2019
mp4 (473,93 MB)
Обраћање председника Републике Србије - 1. део
21.09.2019
mp4 (457,62 MB)
Обраћање председника Републике Србије - 2. део
21.09.2019
mp4 (297,5 MB)
Обраћање амбасадорке НР Кине - 1. део
21.09.2019
mp4 (385,83 MB)
Обраћање амбасадорке НР Кине - 2. део
21.09.2019
mp4 (252,97 MB)
Свечана академија