Министарство одбране Републике Србије
 
21.09.2019.

Председник Вучић: Опредељени смо за дијалог, очување мира и стабилности




Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић састао се данас у згради Генералног секретаријата Председника Републике са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком, руководством Републике Српске и представницима парламентарних странака из Републике Српске.

Састанку и конференцији за медије одржаној након састанка, присуствовали су и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министар одбране Александар Вулин и генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић.

На конференцији, председник Вучић је рекао да ће политика Републике Србије бити разговор, дијалог, очување мира и стабилности.

- Моја молба Републици Српској, људима одговорним у Републици Српској, је и мој позив на уздржаност, да учинимо све што можемо да се тензије смире. Мир нам је потребан као хлеб насушни, као и раст наше економије. Србија ће бити уз свој народ и нећемо поновити оне односе које смо имали некада, који су нас много тога коштали – рекао је председник Вучић.

Председник је истакао да је на састанку разговарано и о наставку давања подршке Републици Српској, те да је ту постигнута сагласност свих актера данашњег разговора.

-  Ми ћемо економски гледати да помогнемо све што можемо и колико можемо, и не само у Републици Српској већ и Федерацији БиХ, нарочито тамо где живи српски народ – истиче председник.

Србија поштује постојање Босне и Херцеговине као једне државе, коју чине два ентитета и три конститутивна народа – Срби, Хрвати и Бошњаци – казао је председник Вучић и додао да Дејтонски споразум једино може да се мења договором сва три народа, а не наметањем воље једног народа другима, као и да Србија има обавезу да дâ своју реакцију, мишљење и суд у случају кршења Дејтонског споразума као сукцесор СР Југославије.

- Ми позивамо Додика и председницу Цвијановић и све наше људе који стоје иза мене да покажу пуну уздржаност, да не реагују пренагљено, у складу са интересима Српске, Србије и БиХ, да дамо све што можемо да се сачува мир и стабилност – нагласио је председник Вучић.

Он је, такође, истакао да би било какав сукоб значио економски крах и крај за све, као и крај добре будућности за све нас.

Председник Србије је казао да су му представници Републике Српске на данашњем састанку изнели свој јединствен став који говори против садржаја декларације коју је донела СДА, те да су представници Републике Српске сагласни по три питања, опстанку Републике Српске, негативном односу према тексту декларације и односу поштовања према Републици Србији и неговању добрих односа са Републиком Србијом.

Према речима Милорада Додика, Срби из Републике Српске морали су да обавесте председника Вучића о својој забринутости за безбедност, јер је како каже Програмска декларација СДА антисрпска, антидејтонска и антиуставна.

У свом обраћању српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик захвалио је председнику Вучићу и премијерки Брнабић за економску помоћ и осећај који Србија показује према Републици Српској.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.09.2019
mp4 (431,57 MB)
Обраћање председника Републике Србије - 1. део
21.09.2019
mp4 (424,93 MB)
Обраћање председника Републике Србије - 2. део
21.09.2019
mp4 (438,83 MB)
Обраћање Милорада Додика
21.09.2019
mp4 (24,51 MB)
Састанак