Министарство одбране Републике Србије
 
20.09.2019.

Дан сећања на српске и грчке војнике страдале у Првом светском рату




Поводом обележавања Дана сећања на страдале српске и грчке војнике у Првом светском рату, делегација Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио државни секретар Александар Живковић положила је данас венац код Споменика српским војницима страдалим у Првом светском рату, у оквиру комплекса грчког војничког гробља из периода Великог рата у Пироту.



Венце су положили и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Светозар Алексов, који је предводио церемонију полагања венаца и одавања почасти, представници амбасада Републике Грчке и Републике Кипар, Општине Пирот, војни изасланици других држава и удружења која негују традиције ослободилачких ратова Србије.

Једино грчко војничко гробље у Србији из времена Првог светског рата налази се на брду Метљавица код Пирота. На гробљу је сахрањено 358 грчких војника и официра који су страдали крајем 1918. и почетком 1919. године. Њихове посмртне остатке је 1923. године сакупила у гробнице српска снаха Катарина Левандис. Највећи број страдалих Грка који су сахрањени на Метљавици су из Патраса на Пелопонезу.

У непосредној близини гробља налази се споменик посвећен 7.610 Пироћанаца који су такође страдали у Великом рату.