Министарство одбране Републике Србије
 
12.09.2019.

Возачи Војске Србије победници другог Међународног такмичења војних возача




Министар Вулин: Војске из целог света цене и поштују Војску Србије

Припадници Војске Србије победници су другог Међународног такмичења војних возача и у појединачном и у екипном пласману, међу девет екипа, које је данас, проглашењем победника, завршено у краљевачкој касарни „Рибница“.

У екипној конкуренцији прво место заузела је екипа Војске Србије, друго екипа Руске Федерације, а трећу позицију ове године заузела је екипа Италије. Признања је представницима екипа уручио министар одбране Александар Вулин на церемонији свечаног затварања у касарни „Рибница“.

У појединачној конкуренцији сва три прва места заузели су возачи Војске Србије - на победничко постоље попео се десетар Слободан Милашиновић, други је десетар Данијел Добрић, а трећи разводник Радован Вукашиновић. Најбољима је медаље и признања уручио заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић.
Честитајући војним возачима на постигнутом успеху, министар Вулин је истакао да Војска Србије користи сваку прилику да се обучи, да подели своја искуства, али и да учи од других армија.

- Били смо добри домаћини и армије из читавог света су могле да посведоче да Војска Србије може да се мери са сваком од највећих армија света. Задовољан сам нашим резултатима, увек је лепо када победите, али више и важније од свега је што смо показали своју обученост, своју спремност и што смо показали да је Војска Србије фактор мира, да са њом може да се сарађује и да из целог света људи долазе зато што цене и поштују Војску Србије и зато што имају шта да науче од Војске Србије – истакао је данас министар Вулин на свечаности затварања другог Међународног такмичења војних возача.

Министар одбране је истакао да ће у наредном периоду Војска Србије набавити значајан број нових возила.

- Учинићемо све да технолошки достигнемо све оне који су испред нас, али и да наши припадници у свакодневном обављању својих активности имају нове камионе, нова теренска возила и нова борбена возила пешадије. То је пред нама у наредном периоду, а у складу са наређењима врховног команданта, сваки војник Војске Србије мора да има најбољу опрему, најбоље услове, као и нова средства – закључио је министар Вулин.
На овогодишњем такмичењу учествовало је девет екипа и осамнаест такмичара из Србије, Руске Федерације, Италије, Босне и Херцеговине и Мађарске, а током тродневног такмичења возачи су показали знање и вештине које су потребне за ову одговорну и значајну дужност у свакој војсци.

Говорећи о другом по реду Међународном такмичењу војних возача и о успеху екипе Војске Србије, командант Батаљона за обуку саобраћајне службе и национални представник Војске Србије на такмичењу потпуковник Горан Добрић, истакао је да је задовољан реализованим такмичењем.

- Као и прошле године, и ово друго Међународно такмичење војних возача одвијало се у касарни „Рибница“ и на полигону „Берановац“ у Краљеву, кроз четири дисциплине решавања теста, гађањем из ваздушне пушке, савлађивањем полигона на асфалтној подлози и савлађивањем теренске стазе. Екипу Војске Србије чинили су припадници из свих њених јединица – нагласио је потпуковник Добрић.

Према његовим речима, циљ такмичења није само провера вештина у управљању моторним возилом, већ и размена искустава и дружење између возача свих земаља учесница.
Друго место екипно освојила је екипа Русије, а из оружаних снага Руске Федерације на такмичењу је учествовао и заставник Максим Евдокимов, који са управо завршеног такмичења возача носи позитивне утиске.

- Руска екипа је освојила друго место у екипном пласману. Веома ми се свидела стаза, која је врло занимљива. Имали смо, такође, и потешкоће, али смо учинили све да их превазиђемо и успели смо да као екипа освојимо друго место – нагласио је Евдокимов.

Међу учесницима из екипе Италије је и заставник Алесандро Селта, који је истакао да је први пут у Србији, као учесник на овом такмичењу.

- Драго нам је што смо учествовали на овом такмичењу. То је ново искуство за нас и надамо се да ћемо и у наредном периоду да будемо позвани на оваква такмичења – нагласио је заставник Селта, додајући да се нада да ће и у Италији да организују овакво такмичење.

Данашњој свечаности у краљевачкој касарни „Рибница“ присуствовали су и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, начелник Управе за логистику Генералштаба пуковник Срђан Петковић, начелник Одељења за саобраћај и транспорт Управе за логистику Генералштаба пуковник Жељко Ранковић, представници војнодипломатског кора и инстититуција града Краљева.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.09.2019
mp4 (98,03 MB)
Изјава министра Вулина
12.09.2019
mp4 (275,8 MB)
Свечаност затварања такмичења
12.09.2019
mp4 (24,69 MB)
Изјава заставника Максима Евдокимова из Русије
12.09.2019
mp4 (107,68 MB)
Изјава заставника Алесандра Селте из Италије
12.09.2019
mp4 (87,01 MB)
Изјава потпуковника Горана Добрића