Министарство одбране Републике Србије
 
11.09.2019.

Првотимци фудбалског клуба “Црвена звезда“ у Гарди и 204. ваздухопловној бригади




Играчи првог тима Фудбалског клуба “Црвена звезда", предвођени председником клуба Светозаром Мијаиловићем, посетили су данас Гарду Војске Србије у касарни „Дедиње“ и јединице Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије на аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ на Батајници.

Приликом посете Гарди, руководство и фудбалере „Црвене звезде“ дочекао је командант Гарде генерал-мајор Миломир Тодоровић, који им је представио богату историју ове елитне јединице. За госте је приказана и почасна чета Гарде, мотоцикли и репрезентативна возила старије генерације, а обишли су и богослужбени простор и Спомен-собу Гарде Војске Србије.

- Гарда је најстарија јединица Војске Србије, “Црвена звезда” је један од најстаријих фудбалских клубова у Србији, најтрофејнији фудбалски клуб, а Гарда је једна од најелитнијих јединица Војске Србије. Свет препознаје фудбал према „Црвеној звезди“, а војску према Гарди. Осим тога, размештени смо у истом делу Београда, на Топчидерском брду, тако да смо и у најближем комшилуку – рекао је генерал Тодоровић.

Шеф стучног штаба „Црвене звезде“ Владан Милојевић захвалио је у име играча, стручног штаба и руководства клуба на изузетној прилици да посете, како је рекао, једну од најелитнијих јединица Војске Србије, и да виде који су то војници, старешине и официри који чувају њих и нашу земљу.

Захвалност за данашње дружење са припадницима Војске Србије изразио је и Ненад Милијаш, помоћни тренер „Црвене звезде“.

- Веома ми је драго и лично и у име Фудбалског клуба „Црвена звезда“, што смо имали шансу да чујемо нешто више о историји наше Гарде, јер мислим да је то једна велика част и привилегија. Драго ми је због страних фудбалера који су дошли, јер је јако битно да и они упознају историју наше Војске и наше земље - истакао је Милијаш.

Руководство и фудбалери клуба „Црвена звезда“ потом су имали прилику да се превезу хелихоптером до аеродрома „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ на Батајници, где су их дочекали командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић и командант 204. ваздухопловне бригаде пуковник Бране Крњајић.

Како је истакао пуковник Крњајић, 204. ваздухопловна бригаде има широку сарадњу са цивилним структурама и институцијама, између осталог и са спортским организацијама и клубовима, а данас је то клуб „Црвена звезда“ што је изузетна част.

- Довезли смо их хеликоптером, имали су један кратак панорамски лет изнад града, а сада имају обилазак на аеродрому, где ће посматрати део летачког програма који је у склопу припрема за предстојећу промоцију најмлађих официра Војске Србије -  истакао је пуковник Крњајић, додајући да је сарадња са спортским клубовима и институцијама врло битна, с обзиром да је за све припаднике Војске спорт врло важан саставни део живота.

Председник “Црвене звезде” Светозар Мијаиловић истакао је да сваки човек који посети овакву јединицу може бити поносан на тако дугу историју и традицију.

- Ово је велико искуство и за момке који такође припадају елити и захвални смо Војсци Србије на пријему и прилици да се упознамо са најновијом техником коју поседује наше Ратно ваздухопловство – рекао је Мијаиловић.

Међу играчима фудбалског клуба „Црвена звезда“ који су данас обишли јединице Војске Србије био је и Милош Вулић, који је истакао да му је задовољство и привилегија што је посетио Гарду Војске Србије.

- Увек је лепо чути нешто о нашој историји, коју морамо неговати, морамо је спомињати и бавити се њом, јер без историје нема ни будућности. Имао сам ново искуство да летим хеликоптером, то ми је први пут и стварно је било узбудљиво - рекао је Вулић.

Фудбалер Вељко Симић нагласио је да му је част што се упознао са историјом Гарде и све кроз шта је она прошла, а посебно се радује што му се остварила жеља да лети хеликоптером.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.09.2019
mp4 (148,95 MB)
Изјава генерал-мајора Миломира Тодоровића
11.09.2019
mp4 (56,75 MB)
Изјава председника ФК "Црвена Звезда" Светозара Мијаиловића
11.09.2019
mp4 (91,44 MB)
Изјава шефа стручног штаба Владана Милојевића
11.09.2019
mp4 (44,02 MB)
Изјава помоћног тренера Ненада Милијаша
11.09.2019
mp4 (94,5 MB)
Изјава пуковника Брана Крњајића
11.09.2019
mp4 (54,32 MB)
Изјава фудбалера Милоша Вулића
11.09.2019
mp4 (40,05 MB)
Изјава фудбалера Вељка Симића
11.09.2019
mp4 (344,53 MB)
Обилазак