Министарство одбране Републике Србије
 
09.09.2019.

Потпредседник Централне војне комисије НР Кине обишао изложбу „Одбрана 78“




Потпредседник Централне војне комисије Народне Републике Кине генерал Џанг Јоусја, у пратњи министра одбране Александра Вулина и амбасадорке НР Кине у Београду Чен Бо, посетио је данас изложбу „Одбрана 78“, коју су у Музеју града Београда Министарство одбране и Војска Србије организовали поводом обележавања 20. годишњице од НАТО агресије.

Обилазећи интерактивну, мултимедијалну поставку, министар Вулин је генералу Јоусјау представио концепт изложбе која сажето сведочи о дешавањима у СР Југославији непосредно пре, за време и после НАТО агресије.

Генерал Јоусја показао је посебно интересовање за оригиналне експонате и видео записе представљене на изложби, а током обиласка нарочито се задржао на сегметну који осликава бомбардовање Амбасаде НР Кине у Београду од стране НАТО, што је представљало до тада незабележени дипломатски инцидент, који је тадашња кинеска Влада окарактерисала као ратни злочин, кршење суверенитета Кине и основних начела међународних односа.

Након обиласка изложбе у књизи утисака генерал Јоусја написао је: „Противимо се рату и бранимо мир.“

Изложба "Одбрана 78" аутора Душана Јововића јединствен је путоказ за тумачење НАТО агресије над Југославијом. Поставка је реализована уз подршку Војног музеја и Музеја ваздухопловства, а значајан допринос дале су јединице Војске Србије.

Раније данас, делегација Централне војне комисије предвођена генералом Јоусјаом обишла је 250. ракетну бригаду за противваздухопловна дејстава у касарни „Мајор Милан Тепић“ у Јакову. Делегацију је дочекао командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.09.2019
mp4 (158,31 MB)
Обилазак изложбе