Министарство одбране Републике Србије
 
07.09.2019.

Саопштење




Изјава премијера Пленковића је невешт покушај прикривања политичке и идеолошке позадине забране хрватских власти да кадети Војне академије присуствују богослужењу за јасеновачке жртве.

У којој се то демократији забрањује присуство комеморативом скупу? Посета комеморацији и богослужењу није војна вежба или инспекција војних постројења па да се најављује, али ми смо и то урадили. Организатор комеморације епископ Јован је преко епархијског секретара Ђорђа Теодоровића, обавестио полицијску станицу Новска управо о доласку наше делегције. О проласку наше делегације обавештена је наша гранична полиција како би у сарадњи са хрватским органима убрзали граничне процедуре и омогућили несметан пролаз.

Ни једном процедуром није прописана обавеза пријаве доласка или прописане форме, али ми смо пријавили да долазимо. Ако нисмо пријавили долазак, како су органи Републике Хрватске знали да комби са цивилним таблицама и цивилним путницима превози војнике на ходочашћу? Ако им није пријављено да долазимо зашто су отварали пртљаг путницима, држали их сатима на граници, копирали им пасоше? Ако су униформе у пртљагу биле проблем, зашто нису прихватили понуду наших кадета да униформе оставимо у Србији и наставимо са путовањем у Јасеновац? Зашто су органи Републике Хрватске у забрани уласка уписали да је разлог недостатак доказа за сврху путовања, иако је делегација показала позив за учешће на скупу.

Уместо што лаже и као и увек Србе криви за све, Хрватска дугује извињење и кајање. Где пише да је за долазак у Јасеновац потребна писана дозвола или писмени захтев.