Министарство одбране Републике Србије
 
07.09.2019.

Саопштење



Делегацији Министарства одбране и Војске Србије данас је забрањен улазак у Републику Хрватску. Као и претходних година, официри, подофицири, кадети и ученици кренули су на обележавање Дана јасеновачких новомученика. Делегација је на време и по уобичајеној процедури пријављена да ће присуствовати манифестацији у манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу са почетком у 9 часова.

Делегација Министарства одбране је на манифестацији требало да учествује по званичном позиву Епископа пакрачко-славонског Јована Ћулибрка. На манифестацији је планирана служба православних свештеника, а након литургије освештавање славског колача и жита на гробној хумци код Каменог цвета у Спомен комплексу Јасеновац.  Кршећи сва морална и законска начела Република Хрватска је спречила да званична делегација Војске Србије искаже своје поштовање побијеним јасеновачким мученицима. За такво насиље не постоји оправдање ни образложење.
 
Члановима делегације Министарсва одбране и Војске Србије затражено је да изађу из возила, извршен је претрес њихових ствари, а узети су им и пасоши на додатно скенирање. Према речима вође делегације пуковника др Саше Милутиновића, делегација од 11 чланова путовала је у цивилној одећи. Припадници граничне полиције Републике Хрватске извршили су претрес личних ставари чланова делегације и уочили службене униформе чланова делегације. Неформално им је речено да немају сагласност Министарства одбране Репулике Хрватске да у Хрватску унесу униформе.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије је затражила одобрење да уђу у Хрватску без униформи, на шта им је официр граничне полиције одговорио да данас неће ући. Након тога, није им дозвољен улазак, издате су им одбијенице, које су чланови делегације одбили да потпишу. Формални разлог одбијања је „Нема одговарајуће документације којом би оправдао сврху и увјете свог боравка - докази за путовања из другог.

Министарство одбране исказује своје огорчење срамним поступањем органа Републике Хрватске. Забранити одлазак на помен побијеним јасеновачким мученицима значи да се жртве не поштују, а њихова трагедија вређа и сакрива. Данас је Република Хрватска осрамотила себе и повредила сећање на усташке жртве. Спречити исказивање поштовања покланој јасеновачкој деци значи стати на страну њихових џелата. Министарство одбране изражава своје огорчење и тражи извињење због срамног поступања власти Републике Хрватске.