Министарство одбране Републике Србије
 
22.08.2019.

Отварањем изложбе ратних сликара обележен Дан Војног музеја




Поводом Дана Војног музеја 22. августа, и обележавања 141 година његовог постојања, данас је у Галерији те установе отворена изложба „Дела ратних сликара 1912-1918. године - из Збирке Војног музеја“.

Честитајући празник припадницима Војног музеја, у име министра одбране Александра Вулина и у своје име, државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић је рекао да је реч о једној од најцењенијих установа културе у Министарству одбране и Војсци Србије, али и у држави.

– Војни музеј располаже вредном збирком слика која броји око пет стотина дела деветнаесторице ратних сликара, који су се школовали на уметничким академијама широм Европе и света, а по избијању рата вратили се да служе својој отаџбини -  подсетио је државни секретар и додао да су, гледајући смрти у очи и исцрпљени, у више наврата до изнемоглости, своја патриотска осећања ти уметници годинама изражавали кроз разноликост ратних тема.

Пре него што је изложбу прогласио отвореном, у присуству заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајора Петра Цветковића и начелника Управе за традицију, стандард и ветеране пуковника Душка Шљиванчанина, Александар Живковић цитирао је речи нашег нобеловца Иве Андрића, који је говорио да уметност и воља за отпором побеђују све па и саму смрт.

Он је истакао и да ће нас изложбена поставка накратко вратити кроз историју и показати нам да рат, иако познат као уметност уништавања, никада неће моћи да сломи дух и уметност једног народа.

Начелник Војног музеја, потпуковник Градимир Матић, подсетио је да је на бројним српским ратиштима, од Цера до Солуна, од повлачења до ослобођења, дела стварало четрдесет сликара распоређених у ратне јединице.

– Они су, пратећи живот на фронту и операције наше војске, створили драгоцену грађу и уметничка дела, као трајно сведочанство напора, борби и идеала наших предака, а трагичне ратне године, поред изгнанства и мучеништва, донеле су и најзначајнија импресионистичка платна српске уметности. 

Он је истакао и да су дела ратних сликара на хуманитарним изложбама у Европи, организованим током Великог рата, упознала свет са страхотама којима су били изложени српска војска и народ, због чега су посебно значајна.

Ауторка поставке, виши кустос Љубица Дабић, изразила је задовољство што се, организовањем овакве изложбе, још једном одаје дужна пажња ратним сликарима.

– Осим што данас обележавамо 141 годину постојања Војног музеја, навршио се и век од прве изложбе ратних сликара, одржане у Београду – подсетила је Дабић, а, говорећи о својеврсним судбинама које су задесиле дела војних сликара, истакла је да су многе слике биле изложене по зградама и канцеларијама па су и уништене 1941. године.

Војни музеј у Београду, смештен на бастиону Првог југоисточног фронта Београдске тврђаве, основан је Указом кнеза Милана Обреновића 22. августа 1878. године на предлог министра војног пуковника Саве Грујића. Тог дана је, наиме, кнез Милан Обреновић објавио прокламацију о потписивању мира између Србије и Турске, односно државне независности кнежевине Србије. То уједно и сведочи колики је значај придаван оснивању институција културе у тек ослобођеној земљи.

Та установа је данас незаобилазни сегмент историјског, културног друштвеног живота Србије, а за ту позицију изборио се музеолошком делатношћу – сакупљањем, чувањем, излагањем и публиковањем предмета, односно трагова материјалне културе, нарочито њене војне целине, на тлу Србије и српског етничког простора.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.08.2019
mp4 (222,96 MB)
Обраћање потпуковника Матића
22.08.2019
mp4 (144,28 MB)
Обилазак изложбе
22.08.2019
mp4 (212,76 MB)
Изјава ауторке поставке Љубице Дабић