Министарство одбране Републике Србије
 
16.08.2019.

Обележена 98. годишњица смрти краља Петра Првог




Делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је данас венац крај саркофага у цркви Светог Ђорђа на Опленцу код Тополе на комеморативном скупу поводом обележавања 98. годишњице смрти краља Петра Првог.

Државну церемонију предводио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић.

Уз државне и војне почасти, венце су крај саркофага положили и представници Општине Топола, Задужбине „Краљ Петар Први“ као и удружења грађана опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Организатор државне комеморативне свечаности је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Краљ Петар Први Ослободилац један је од најзначајнијих нововековних српских владара. Владавину Петра Првог обележили су Анексиона криза,  тзв. Царински рат са Аустроугарском, као и Балкански и Први светски рат из којих је Србија, након великих победа на Куманову, Брегалници, Церу, Колубари и Солунском фронту и великих људских жртава, своју државност унела у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. Краљ Петар Први преминуо је 16. августа 1921. године у Београду.


Фото: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања