Министарство одбране Републике Србије
 
14.08.2019.

Министар Вулин: Војска Србије је војска мира




Министар одбране Александар Вулин обишао је данас, у касарни „Ратко Павловић Ћићко“ у Прокупљу, припаднике пешадијске чете који се припремају за учешће у мултинационалној операцији „UNIFIL“ у Либану.

Према речима министра одбране, учешћем у мировним мисијама Војска Србије не само што представља нашу земљу у најбољем светлу и добија похвале из читавог света, већ свакодневно ради на својој даљој обучености и прикупљању и добијању нових искустава.

- Сваки наш припадник који оде у мировну мисију је обучен и опремљен по највишим светским стандардима и у потпуности може да испуни сваки задатак. Војска Србије ће у складу са политиком државног руководства председника Вучића водити рачуна да да свој максимум на доприносу политици војне неутралности, али и помоћи свакоме коме је помоћ потребна. Војска Србије је војска мира и где год да се ми нађемо ту су и ред, закон и мир. Мировне мисије у којима учествује Војска Србије веома помажу на јачању ауторитета и угледа наше земље, али и значајно помажу да свакодневне задатке и нашу прву мисију – одбрану земље, можемо да урадимо на најбољи могући начин, рекао је министар Вулин и поручио свим припадницима Војске Србије који учествују у мировним мисијама да се врате баш такви какви су и отишли, само богатији за једно искуство.

Командир чете која се припрема за учешће у мултинационалној операцији у Либану мајор Милан Кубурић истакао је да се обука реализује по плану и у потпуности и да је мотивација људства на веома високом нивоу.

- Обука је подељена у три целине. Прва целина је већ реализована пре формирања овог привременог састава и то је обука индивидуалних специјалности - обука возача моторних и борбених возила, обука нишанџија на борбеним возилима и обука болничара у саставу одељења у сваком воду. Током првог месеца тежиште ће бити на индивидуалној обуци и на делу колективних задатака обуке за учешће у мултинационалним операцијама. Трећа фаза обуке је одлазак у базу „Југ“ и полигон „Боровац“, припрема за евалуацију и евалуација од стране екипе Генeралштаба Војске Србије, рекао је мајор Кубурић.

Командир Одељења заставник Милош Величковић поручио је да ће припадници чете која се обучава за учешће у мултинационалној операцији у Либану применити све процедуре и поступке које су на обуци увежбавали и додао да ће достојно представљати Војску Србије и Републику Србију и да ће оправдати указано поверење.

Током извођења обуке приказани су рад Тактичког оперативног центра, пешачка патрола с наиласком на импровизовану направу, пешачка патрола с формирањем привременог контролног пункта, као и рад на осматрачници и рад с оптоелектронским и телекомуникационим средствима.

Данашњем обиласку присуствовали су и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Илија Тодоров, начелник Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић и командант Треће бригаде копнене војске бригадни генерал Слађан Стаменковић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.08.2019
mp4 (152,52 MB)
Изјава министра Вулина
14.08.2019
mp4 (128,58 MB)
Изјава мајора Милана Кубурића
14.08.2019
mp4 (57,52 MB)
Изјава заставника Милоша Величковића
14.08.2019
mp4 (505,47 MB)
Обилазак