Министарство одбране Републике Србије
 
12.08.2019.

Министар Вулин: Војска Србије ће наставити да улаже у обуку




Министар одбране Александар Вулин обишао је данас Центар за обуку Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници.

Министар Вулин је, након обиласка истакао да војници на добровољном служењу војног рока, као и кандидати за будуће подофицире Војске Србије показују да су мотивисани, да желе да уче, да имају спремност и способност да овладају свим вештинама које ће им бити потребне.

- Војска Србије сваке године ће све више улагати у обуку, у вештине и знања које су нам потребне и захваљујући томе, можемо да кажемо да смо у стању да не само да гарантујемо безбедност на читавој територији наше земље, већ да будемо чувари мира на читавом Бaлкану – нагласио је министар Вулин.

Према његовим речима, Војска Србије се интензивно опрема, наоружава и јача и у њу се улаже после читавих деценија намерног и планског запостављања и занемаривања.

- Војска Србије улаже у своје припаднике, улаже у своју обуку, и Војска Србије јесте институција којој у Србији највише верују, и свакако, не без разлога. Војсци Србије се верује због њених људи, због њиховог знања, због њихове врлине и вредности. Војска Србије ће наставити да улаже у обуку и сваке године ћемо имати захтевнији и амбициознији план, и више људи које ћемо обучавати, било да је у питању резервни састав или војници на служењу војног рока, али исто тако, наше старешине које свакодневно усвајају нова знања – закључио је министар Вулин.

Командант Центра за обуку РВ и ПВО потпуковник Саша Антанасијевић истакао је да су данас приказани сегменти обуке војника на служењу војног рока и професионалних војника који се обучавају за дужности на Основном курсу за подофицире који ће у наредних месец дана постати подофицири.

- Приказали смо и један од кабинета за обуку В 54 "Ласта", новоуведеном ваздухоплову, као и радио-вођену летелицу РВМЛ-2, а тренутно се на обуци налазе војници на добровољном служењу војног рока генерације "Јун 2019" – нагласио је потпуковник Антанасијевић.

Према речима потпоручника Христине Филиповић командира ракетног вода у артиљеријско-ракетној батерији за ПВД Центра за обуку РВ и ПВО, обука се у центру изводи свакодневно кроз осам наставних часова.

- Тренутно су овде војници на добровољном служењу војног рока јунске класе и могу рећи да је обука на јако високом нивоу и да су војници обучени и спремни – наглашава потпоручник Филиповић додајући да је реч о специјалистичкој обуци која траје око месец и по дана.  

Међу војницима у Центру за обуку РВ и ПВО је и Андреј Илић који је на добровољном служењу војног рока и који истиче да је задовољан боравком у Центру и да је обука веома квалитетна.

- Старешине су добре, раде са нама из дана у дан, учимо нова градива и стичемо нова знања из дана у дан. Обука није тешка и ми смо овде зато што нам ништа није тешко и зато што ово волимо, зато што смо патриоте и зато што имамо шансу за посао у будућности – наглашава војник Илић.

Мисија Центра за обуку РВ и ПВО је унапређење способности за извођење индивидуалне специјалистичке обуке војника на добровољном служењу војног рока, кандидата за професионалне војнике и подофицире рода артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства (АРЈ за ПВД), службе ваздушног осматрања и јављања (ВОЈ) и техничке службе ваздухопловнотехничке специјалности, ради достизања стандарда индивидуалне специјалистичке обучености.

Данашњем обиласку су присуствовали командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић, командант 204. ваздухопловне бригаде бригадни генерал Жељко Билић, начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба бригадни генерал Жељко Петровић, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић, начелник штаба Команде за обуку пуковник Никола Дејановић и главни подофицир Војске Србије заставник прве класе Зоран Коцић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.08.2019
mp4 (155,48 MB)
Изјава министра одбране Александра Вулина
12.08.2019
mp4 (94,78 MB)
Изјава потпуковника Саше Антанасијевића
12.08.2019
mp4 (92,05 MB)
Изјава потпоручника Христине Филиповић
12.08.2019
mp4 (67,55 MB)
Изјава војника Андреја Илића
12.08.2019
mp4 (414,31 MB)
Обилазак